Исламски радикали стварају у Сирији тајне затворе

22-12-2013 10:52:30 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Исламски радикали су створили на територији Сирије неколико тајних затвора. У њима екстремисти муче и линчују своје противнике, као и обичне Сиријце, који крше норме шаријата. То су закључци реферата, који је припремила организација за заштиту људских права Amnesty International.

Према подацима аутора тог реферата, на северу Сирије се налази у најмању руку седам тајних затвора. Организовала их је групација Исламска држава Ирака и Леванта, позната својим везама са Ал-Каидом. И то, у тим се затворима налазе не само одрасли, већ и деца. Она се такође подвргавају малтретирањима и мучењима, као што, рецимо, тортуре помоћу струје. Повод за налажење у затвору су поступци, који су са гледишта радикала, злочини против ислама. У такве спадају, например, пушење и интимни односи ван брака. Има међу сужњевима и оних, ко је заробљен у време рата против исламиста. Коментар руководиоца Центра Азије и Блиског Истока Руског Института Стратешких Истраживања Јелене Супонине.

- У последње време има све више реферата хуманитарних организација о кршењу људских права од стране исламиста и џихадиста. Ти су људи верни радикалној идеологији, те ради њеног остваривања они користе казнене методе. Они су веома сурови према онима, ко не дели њихова убеђења и својим понашањем демонстрира неприхватање њихове идеологије. Они могу да стрпају у затвор човека, који крши законе, које су они сами успоставили. Нажалост, саопштења из Сирије су таква да при томе страдају чак деца и тинејџери.

Према мишљењу председника Института Блиског Истока Евгенија Сатановског, тајни затвори су потребни радикалима пре свега не ради мучења деце и цивила, већ за њихове опоненте. Например, ако је шејх племена постао талац, место, где се он налази, мора да буде тајна. Када се узме у обзир да односи међу групацијама екстремиста у Сирији су веома напети, у тајним затворима могу да се налазе и чланови конкурентних структура. Све то још једном доказује да против Башара Асада ратују не борци за демократију и људска права, каже Евгениј Сатановски.

- О томе, ко се бори против снага сиријске владе је посебна прича. На Западу је уобичајно да се тврди да је Асад диктатор, он се бори против цивила, те га је потребно обавезно свргнути. Свргавају га искључиво хероји, које мора да подржава читаво цивилизовано човечанство. У овом случају су цивилизовано човечанство окренули оној слици, која заправо представља те хероје. Та слика није нимало лепа.

Прикупљени од стране заштитника људских права подаци нису остали ван пажње руских дипломата. Реферат Amnesty поново потврђује неопходност утицаја на екстремисте од стране низа држава и специјализованих међународних структура, - написао је у Твитеру опуномоћени МСП РФ за људска права, демократију и превласт права Константин Долгов. Иначе, према мишлењу Евгенија Сатановског, не вреди рачунати на то да ће западни политичари сада радикално променити свој однос према сиријским метежницима. Лидери САД, Француске и Велике Британије су за три године конфликта у Сирији доказали да им не сметају чак ни монструозне информације о акцијама екстремиста, подсетио је политиколог.

Артјом Кобзев,