Налазите се на страници > Почетна > Економија > ЕУ: назад у СССР?

ЕУ: назад у СССР?

21-12-2013 12:09:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Новим апокалиптичним закључцима обрадовали су европљане финансијски експерти. Шта најављује данска компанија за 2014. годину Коња? Ни више ни мање до крах међународних тржишта и претварање ЕУ у тоталитарну организацију која жестоко контролише финансијске операције својих грађана. На страницама свог реферата прогнозе експерти Saxo Bank A / S чак су сместили лепоречиву карикатуру у виду две касице-прасице које разговарају: једна са симбиликом СССР, друга са звездама ЕУ. Свиња ЕУ каже: Ми смо узели потпуни курс уназад, ка моделу СССР.

Заиста, мере које прогнозирају експерти Saxo Bank A/S по својим размерама превезилазе чак порез за финансијске трансакције ЕУ о којима се дебатира у ЕУ. Оне превише подсећају на банкарску кризу на Кипру. Влада острва тада је заиста замрзла средства на рачунима који премашују сто хиљада – истина, не долара, већ евра. Ипак да ли ће грађани других земаља ЕУ пристати на слично шишање депозита – па још у години избора за Европски парламент! – крајње је сумњиво, сматра руководилац Центра за европска истраживања ИМЕМО РАН Алексеј Кузњецов.

- Сасвим је јасно да већина других земаља чланица ЕУ не подржава чак порез за финансијске операције које је предложио Париз. Ради се о томе што, рецимо, у Француској у принципу су нешто другачији услови него у истој тој Великој Британији. Па и у Немачкој би овај порез веома ударио по инвеститорима који су важни самој Немачкој.

Да пређемо сада на европске изборе. Сасвим у духу означене последњих година тенденције експерти Saxo Bank A/S предвиђају нови талас скретања Европе удесно и чак долазак на власт у Европском парламенту партија које иступају против Уједињене Европе. Како показује искуство последњих изборних кампања (између осталог, у Грчкој, Холандији и Немачкој) радикалне снаге тамо заиста имају много гласова. Ипак њих нема довољно како би блокирали поједине жестоке антикризне мре, да не говоримо већ о поставци питања о изласку поједине државе из ЕУ и зоне евра.

Вероватније делују прогнозе Saxo Bank A/S на рачун пада индекса фондова у Француској за 40%, наступања рецесије у Немачкој, девалвације на четврт низа валута Бразила, Индије, ЈАР, Индонезије и Турске и пада цена нафте марке Брент до 80 долара за барел. Нешто од тога очигледно може да се деси – посебно ако се примени према валутама набројаних земаља. Ипак да међународну економију очекује свеопшти колапс, а Јапан банкротство, то је већ, како се каже, пре игра за публику.

Петар Искендеров,