Да ли ће САД оставити Асада на власти?

21-12-2013 01:47:15 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Информације о томе да је Запад био принуђен да продужи овлашћења сиријског председника Башара Асада не одговарају стварности, изјавила је представник Стејт департмента САД Мари Харф.

Раније је низ медија позивајући се на представнике спољне сиријске опозиције објавио да су се земље Запада наводно помириле с тим да ће Асад у ближе време остати на власти и да не успевају да га убеде да напусти своју дужност мирним преговорима.

Дакле, шта је ипак истина? Јер, да ли може бити случајно то што су се појавиле овакве изјаве представника сиријске опозиције? По мишљењу руског политиколога Владимира Орлова,

- Чини ми се да САД постепено долазе до тога да ће Асад остати: ако сиријски председник оде, на власт ће доћи најрадикалније настројени људи са свим логичним последицама по Сирију и регион. Многи у Вашингтону то одлично схватају. Али засад доминира мишљење „партије рата“. Њени представници не могу да се помире с тим да ће Асад остати, и у многоме по инерцији настављају да протурају изјаве које смо чули из уста представника Стејт департмента.

Сличног мишљења се придржава и политиколог Нахед Хатар:

- Након што су Русија и САД постигле споразум о сиријском хемијском оружју, постало је јасно да је Москва успела да наметне Вашингтону своју игру. А ово логично значи да ће, између осталог, актуелни сиријски председник остати на власти. Догађаји у току последње две године у Сирији довели су до тога да су терористи и екстремисти практично потиснули такозване умерене опозициионаре. Осим тога, процес уништавања сиријског хемијског оружја захтева јаку власт у Дамаску. И напокон, сиријска војска која се потчињава Асаду једина је снага која је у стању да се супротстави терористима.

Разуме се, Сједињене Државе не журе да све то званично признају. Међутим, судећи по свему, после погоршавања односа између Вашингтона и Саудијске Арабије, и јачања подршке коју екстремистима пружа Ер-Ријад после тога, у том правцу ће бити учињени одређени кораци. Ових дана је такозвани „Исламски фронт“ који контролишу саудијске специјалне службе, разгромио штаб Сиријске слободне војске и приморао је њеног лидера да побегне у иностранство. Екстремисти постепено шире свој утицај. Ово представља претњу за цео Блиски исток, као и Русију, Европу, и разуме се, САД. Тако да је ако Асад сачува власт то једина могућност да се не дозволи најгори сценарио. И сад би било право време да се то призна.

Али, да ли ће САД променити своје мишљење и да ли ћемо чути званичну изјаву да је Вашингтон спреман да дозволи могућност да Асад сачува председничку фотељу? По мишљењу Владимира Орлова,

- У септембру су САД већ биле приморане да попусте и да признају исправност руског предлога о сиријском хемијском оружју. Могуће је да ће наступити моменат кад ће Американци поново морати да признају логику Москве о сиријском регулисању и да се одрекну садашњег правца ка ескалацији конфликта који иде на руку само радикалним елементима.

У сваком случају, судбину председничке дужности у Сирији решаваће сами Сиријци у току избора који треба да буду одржани идуће године.

Андреј Онтиков,