„Путин је бацио праву информациону бомбу“

21-12-2013 10:36:41 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Светске агенције коментаришу изјаве које је руски председник Владимир Путин дао на годишњој конференцији за новинаре у Москви која је дуго трајала, више од четири сата.

Чешки публициста, специјалиста за руску тематику, аналитичар угледних „Економских новина“ Онджеј Соукуп истакао је за „Глас Русије“:

- Права сензација постала је информација коју је Владимир Путин изрекао већ „на измаку“ прес-конференције о томе да ће бити помилован Михаил Ходорковски. Ово је било право изненађење зато што се у последње време говорило о евентуалном „трећем случају“ бившег руководиоца ЈУКОС који је и онако већ дуги низ година провео у затвору. И одједном – оваква новост! А на самој конференцији за новинаре председник Русије је говорио о амнестији која ће се односити и на девојке из “Pussy Riot“ и на део учесника у догађајима на Болотном тргу.

Сви ови кораци усмерени на хуманизацију политичког система имиџ шефа руске државе чине још привлачнијим у очима светске заједнице, сматра чешки публициста. Он скреће пажњу на још једну „информациону бомбу“ – изјаву Владимира Путина о томе да Русија још није донела одлуку о лоцирању у Калињинградској области ракетних комплекса „Искандер“.

А прошле недеље се појавила вест о томе да су комплекси већ на лицу места. Ово је изазвало крајњу узнемиреност код суседа у Пољској и балтичким републикама, па чак и у Немачкој до које ракете хипотетички могу да долете. Онджеј Соукуп резимира:

- Несумњиво, лепу вест од председника Путина представља сигнал о курсу проблема евроПРО. Он показује да стране не инсистирају круто на својим позицијама и постоји поље за преговоре како би нашле обострано прихватљиво решење. Премда лично ја не допуштам мисао да чак и у далекој историјској перспективи између Русије и НАТО може доћи до војног конфликта. Али, ако се Русија с „Искандерима“ осећа сигурније, нека их лоцира. Они сигурно неће нанети штету европској безбедности, већ могу – ма како чудно то било, да поспеше преговарачки процес о ПРО.“

Још једна тема на конференцији за новинаре шефа руске државе изазвала је живо интересовање у Прагу. По мишљењу аналитичара „Економских новина“,

- Председник је детаљно одговарао на питања која се тичу економске помоћи Украјини. Он је тачно говорио о мотивима, о томе да се братска земља данас нашла на ивици банкрота. И 15 милијарди долара руског кредита, као и снижавање цена гаса, помоћи ће Украјинцима да избегну дефолт и да релативно мирно дочекају период нових избора. Сматрам да помоћ коју је Русија пружила Украјини повећава шансе Виктора Јануковича да буде поново избран.

А које питање би сам чешки публициста поставио Владимиру Путину да је био међу учесницима прес-конференције?

- Одавно ме занима питање о систему управљања у Русији. Стиче се утисак да председник њом управља ручно, да мора да решава мноштво различитих питања, од штрајка у Пикаљеву до космичких програма. Чак ни најупућенији човек не може да зна све. Зашто део одговорности не пренесе на регионални ниво? То није питање демократичности система управљања, већ само његове ефикасности. Веома ме занима мишљење Владимира Путина о овоме...“

Гајане Ханова,