Лидер партије Златна Зора: европљани треба да нам плате компензацију

21-12-2013 12:45:29 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Уз тоталну економску кризу на сцену европске политике излазе евроскептици, ултрадесничари и националисти. Грчке власти су прогласиле парламентарну странку Златна Зора криминалним удружењем и њен лидер се сада налази у атинском истражном затвору, али наставља да активно учествује у политичком животу.

У ексклузивном интервјуу за Глас Русије Николас Михалолиакос је рекао о узроцима све веће популарности грчких националиста и свом погледу на односе са Русијом.

После хапшења лидера Златне Зоре ви сте осетили подршку бирача?

- Подршка је увећана, то је потврдило неколико анкетирања и политичка истраживања која су се појавила у новинама и на телевизијским каналима Грчке Грчки народ је иступио против прања мозгова од стране медија који припадају власти, продатој странцима.

Да ли у случају против Златне Зоре постоји политички аспект?

- Не само политички, већ искључиво политички аспект. Нема ни једног доказа који би потврдио чудовишну оптужбу против наше станке, да смо криминална организација. Није случајно моје хапшење и суђење протицало у време када се премијер Грчке налазио у САД, где је говорио о кривичном гоњењу Златне Зоре. У свом телевизијском интевјуу он је признао да је наредио правосуђу да хапси наше лидере.

Које су перспективе кривичног дела против вас и ваших колега из странке?

- Ако правосуђу пруже могућност да донесе одлуку на основу пстојећих доказа, очекује нас тријумфално ослобађање. Ако би имали суђење као за време Стаљина са Вишинским и Беријом, тада је све могуће. Али у датом тренутку нема ни једног доказа да је Златна Зора која је легална странка која је учествовала у изборима, била некада криминална организација. У сваком случају реч је о политичком гоњењу.

Део грчких и многи западни медији оптужују Златну Зору за неонацизам. Да ли се са тим слажете?

- Категорички не. Златна Зора је националистички, антикапиталистички покрет и залаже се за то да Грчка не буде протекторат англосаксонског империјализма. То не могу да нам опросте. Уопште сви разговори о нацизму и неонацизму су већ ствар историје, све то је завршено 1945. године. Али остаје чињеница да су велики медији САД и Енглеске оклеветали Златну Зору.

Европске лидере озбиљно брине што на предстојећим изборима за Европски парламент евроскептици могу да добију око 30% мандата. Како процењујете шансе Златне Зоре на изборима 2014. године?

- Већина европљана се пробудила, они више не желе да виде Европу у ропској потчињености америчкој политици. Против такве Европе се и боре евроскептици. Ми желимо другу Европу, чији део може да буде Русија. Према броју гласова Златна Зора на европским изборим аможе да псотане друга или чак прва странка. Зато су ме ставили у затвор.

Тачније постоје везе између вашег кривичног дела и предстојећим изборорима за Европски парламент?

- Наравно, директна веза постоји. И не само са изборима за европски парламент, већ и са изборима за локалне органе власти. Они су видели стални раст популарности Златне Зоре и зато одједном пронашли да смо ми криминалци. Први пут у политичком животу Грчке дешава се уништавање политичког противника.

По мишљењу лидера Партије независности Уједињеног Краљевства Најџела Фереџала, Грчка је била жртвована на олтару европске валуте, а ММФ је подржао својим новцем преврат против грчког народа. Да ли се слажете?

- Потпуно се слажем. То што се десило нашој земљи није ништа друго до преврат који је донео најтеже последице у историји грчке економије.

Да ли је тачно да су акције ММФ, Европске комисије и Европске ЦБ за време заоштравања европске кризе допринеле расту популарности Златне Зоре?

- Све то је допринело расту популарности Златне Зоре, која се категорички залаже против тога да наша национална економија доспе под власт ММФ и других спољних снага.

У последњих неколико година многи политичари и економисти су препоручили Грчкој да одустане од евра и врати драхму ради почетка економског напретка. Зашто грчка влада наставља да инсистира на очувању евра?

- Наш идеолошки и политички циљ је повратак нацоналне валуте, зато што је то претпоставка за слободу нације. Али како бисмо одустали од евра, европљани треба да нам плате компензацију, зато што су ради евра биле разорене основне структуре наше националне економије.

Каквим желите да видите односе Грчке са Русијом?

- Односи Грчке и Русије су јаки са тачке гледишта историје и геополитике. Грчка и Русија су природни савезници. Грчка може у перспективи да осигура излазак Русије на топла мора, а Русија би заузврат могла да се позабави о националној безбедности Грчке. Али политичка власт Грчке већ низ деценија делује у супротном правцу и претворила је нашу земљу у протекторат САД и њихових савезника плутократа у Европи.

Каквом видите будућност Грчке у дугорочној перспективи? Каква ће бити 2014. година за Грчку?

Очигледно је да ће 2014. бити тешка за грчки народ. Нема никаквог развоја, беда и незапосленост расту. Али Грчка је богата земља која се налази у стратешки важној тачки света. И када би она била слободна и независна, за шта се ми и боримо, у дугорочној перспективи она би имала блиставу будућност. Претпоставка за то је прекидање протектората странаца. Грчка треба да има поштеног савезника са заједничким интересима, као што је Русија, са којом нас везује нешто дубље него геополитички интереси – Православље.На крају бих хтео да топло поздравим братску руску нацију, уз помоћ које су Грци завојевали своју независност 1829. године.

Валентин Миндрешеску,


КАТЕГОРИЈЕ