Човек године у Русији трећи пут за редом постао Владимир Путин

21-12-2013 12:20:00 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Већ трећу годину за редом човек године, по мишљењу руских грађана је председник земље Владимир Путин. Грађни Русије у својој оцени шефа државе нису усамљени. Амерички лист Форбс назвао је руског лидера најутицајнијим човеком 2013. године.

На чело рејтинга најпопуларнијих политичара Русије још једном је стао Владимир Путин. Према истраживању фонда Јавно мњење (ФОМ), 32% руских грађана назвало је председника Човеком године. При томе то је за 6% више него 2012. године. Највише у шефу државе руски грађани цене стабилност, објашњава такав успех директор Међународног инситута за политичку експертизу Јевгениј Минченко.

- Углавном код Путина цене његово искуство политичког посленика. Овај одговор одабрало је највише анктеираних. За човека који се тако давно налази у политици, то је логично. Лако је бити нада када си нов. Када си 14 година на власти, наде су се већ оправдале.

Друго место у рејтингу најпопуларнијих политичара Русије заузели су министар одбране Сергеј Шојгу и лидер ЛДПР Владимир Жироновски. Њих је одабрало 6% руских грађана. Бронза је припала премијеру Русије Дмитрију Медведеву, бизнисмену Михаилу Прохорову и лидеру КПРФ Генадију Зјуганову. Они су сакупили по 2% гласова.

А нови политичари у размерама земље нису се појавили чак на таласу протеста 2011-12, истичу социолзи. Тако на пример за познатог блогера и опозиционара Александра Наваљног гласало је само око 1% руских грађана, каже генерални директор Центра за политичко информисање Алексеј Мухин.

- Ако су раније критичари Владимира Путина могли да кажу да су размере његове политичке фигуре вештачки напумпане захваљујући кремљовским медијима, сада већ постаје јасно да је он заиста најутицајнији политичар у свету и да поред њега други политичари, између осталог руски, делују не превише успешно.

Међутим тачку гледишта већине руских грађана у оцени Владимира Путина, како се испоставило, деле и Американци. Лист Форбс је назвао председника РФ најутицајнијим човеком 2013. године. При томе то се десило први пут. Обично мушкарцем број један на планети називају америчког председника. Али овог пута Владимир Путин је веома претекао у рејтингу Барака Обаму. Ако су 2012. Американци сматрали њега човеком године, сада Обаму називају никако другачије до најслабијим председником САД у читавом послератном периоду.

Надмоћ на страни Владимира Путина, углавном на рачун његове успешне спољнополитичке делатности, истичу амерички новинари. Сами становници САД признају колико је талентовано руски председник добио од Барака Обаме „шаховску партију“ за Сирију и бившег агента Ције Едварда Сноудена, наставља Алексеј Мухин.

- Успех сиријске операције, заустављање већ започете милитаризације региона одиграло је улогу. Човек који зауставља рат увек је привлачан у очима становништва не само своје земље. Крајње је важно да чак руски идеолошки противници – САД – признали су Владимира Путина за најутицајнијег политичара у свету. То је врло вредно. У суштини руски председник је спасао Сирију од нобеловца Барака Обаме.

Владимир Путин је доспео на списак 44 кандидата за звање Човек године по мишљењу америчког листа Тајм. Осим познатих политичара, тамо су били и популарни ументици и спортисти.

Ксенија Мељникова,