Русија у улаже у Србију 5 милијарди евра

17-12-2013 10:55:10 | | Глас Русије, фото: Танјуг/ vostok.rs |

Србија за Русију најважнији стратешки партнер на Балкану


У радној посети Београду је поново након краћег времена боравио руски министар енергетике Александар Новак, где је учествовао на седници међувладиног Комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије. Оно што је том приликом највише одјекнуло у србској јавности, то је његова најава да ће Русија у наредном периоду уложити у Србију око 5 милијарди долара, а такође је био јасан и због чега његова земља овде инвестира толики новац, с обзиром да је дословно рекао да је Србија за Русију главни стратешки партнер на Балкану.

Наиме, Александар Новак је током обиласка рафинерије Панчево био још прецизнији, нагласивши да ће у њој током следеће две године бити повећан капацитет за прераду нафтних деривата, а уједно је најавио и да ће следеће године у Новом Саду почети реализација пројекта модернизације тамошње рафинерије, у којој ће бити изграђени капацитети за производњу и прераду уља. По његовим речима, вредност само тих улагања ће износити једну и по милијарду евра. А да руско-србска сарадња неће остати само на томе, потврђује и ова његова изјава: “Осим енергетике ми развијамо сарадњу и у другим областима у којима имамо заједнички интерес, као што су транспорт, саобраћај, пољопривреда, индустрија, сфере здравства, образовања и културе”.

Подсетимо се, ово је већ друга посета тог руског министра у последње време јер је још недавно боравио у Београду, када је учествовао на церемонији отварања радова на гасоводу Јужни ток, а тада је србској јавности прочитао личну поруку Владимира Путина.

Како видимо, руске капиталне инвестиције се у сваком случају на овим просторима ипак настављају, и то у све већем обиму. Уосталом, то је у суботу казао и домаћин гостима из Русије, министар Милан Бачевић, који је потврдио да су у Србији за последњих годину дана започета руска улагања у вредности од две милијарде долара,односно да ће руске инвестиције у Србији у наредне три године износити три милијарде евра, a за пет година ће достићи читавих пет милијарди евра.

А то је у овом тренутку за опустошену српску економију најважнија вест, исто као и поменута најновија изјава руског министра Новака – да је Србија за Русију најважнији стратешки партнер на Балкану, што сигурно обећава доток финансијских средстава из Русије и у будућности.

Рако Паић,