Нова књига о мајору Вихору

16-12-2013 11:08:46 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Москви је била одржана презентација књиге Александра Бондаренка „Истинита прича о мајору Вихору“. Подсетимо да је својевремено познати писац Јулијан Семјонов написао велики роман „Мајох Вихор“, а да је режисер Јевгеној Ташков 1967.године снимио филм под истим називом. Роман, као и филм били су веома популарни у Русији.

Александра Бондаренка смо питали да ли постоји некаква веза између његове књиге и овим претходним делима? Ко је био прави спасилац Кракова од уништења које је наредио Хитлер 1944.године?

- Што се тиче филма и романа Јулијана Семјонова рећи ћу: познато је да је током спашавања Кракова учествовао не један човек и не једна антифашистичка група. А мајор Вихор- то је колективни приказ многих јунака. Јулијан Семјонов је за основу свог романа узео сећања обавештајца Јевгенија Березњака али је написао уметнички приказ где је јасно приметан полет ауторске фантазије. А моја књига- то није роман већ документарно дело, где је главни лик Алксеј Ботјан. Управо његова је група успела да уништи строго чувано огромно складиште оружја у Новом Сонче. То је и помогло да не дође до уништења Кракова.

У основи моје књиге налазе се бројни документи из различитих архива. Она је намењена пре свега младим читаоцима и онима које интересује историја, а у том смислу и војна историја. Дело је намењено и онима који желе да сазнају и детаље из прошлости до танчина, а најважније је знати имена одважних људи који су извојевали велику победу над фашизмом.

Током многих деценија сведочанства о животу и делатности Алексеја Ботјана су били запечаћени са натписом „Строго поверљиво“. Сада је велики део података објављен и доступан јавности, али не сви. Са Алексејем Николајевичем сусрео сам се неколико пута у Москви, где он живи и сазнао сам много интересантних детаља. Све то ми је помогло да напишем књигу о мајору Вихору.

На презентацији ове књиге био је 95-годишњи Алексеј Ботјан:

- Било ми је воема пријатно док сам читао књигу. Она садржи бројне информације о мом дугом животу, готово од детињства! У књизи је приказана моја судбина, многи интересантни догађаји. Шта се све није догодило!

Родио сам се 1917.године, још на територији царске империје, у селу Ћертовићи у западној Белорусији, која је касније припала Пољској. Похађао сам пољску гимназију и педагошки факултет, јер сам одувек сањао да постанем учитељ, наставља Алексеј Ботјан. Када је првог септембра 1939.године почео Други светски рат, служио сам у пољској армији. Кад аје западна Белорусија ушла у састав СССР, добио сам совјетски пасош. И наставио сам да ратујем у саставу Црвене армије.

Учествовао сам у многим тешким и опасним бојевима. До данас сматрам, да је спашавање прекрасног града Краков било најважнији догађај у мојој професионалној делатности. Поносим се што сам награшен сребрним пољским орденом „Virtuti military“ рекао је Алексеј Ботјан, главни херој књиге Александра Бондаренка „ Истинити мајор Вихор“ која је ових дана издата у Москви.

Ирина Чајко,