Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Рок за једнаке могућности

Рок за једнаке могућности

15-12-2013 11:03:31 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Москви је одржан параолимпијски бал "Рок за једнаке могућности" на којем се окупило неколико стотина спортиста и навијача инвалида. Госте су забављали не само музиком: на програму је био плес у колицима, ревија модерне спортске одеће и наравно обећање. Око 500 људи окупило се у Параолимијском центру у Москви, како би подржало спортисте пред Игре у Сочију и прославило приближавање Нове године. Замишљено је успело: бубњарски шоу, игре, песме ис тихови, своје честитке и жеље паралимпијцима прочитали су руски и страни глумци, музичари и спортисти.

Један од организатора и инспиратора ове свечаности је први руски ортокреатор Галина Волкова која је представила своју нову колекцију спортске одеће за људе са ограниченим могућностима. Дуго се она бавила високом модом, а универзалној моди – како је назива сама Галина Волкова – она се окренула пре десетак година. Најтеже је било не разрадити удобну и лепу одежу, већ превладати комплексе људи са инвалидношћу, каже дизајнер.

- Они кажу да им ништа не треба, да живе обичним животом и да им није потребна никаква специјална одећа. Велики проблем било је убедити ове људе и доказати да компанија Ортомода прави савремену, лепу, модерну одећу, али додатно функционалну коју је лако скинути и обући, која помаже у самообслуживању и не треба се никоме обраћати. То су додатни рајфершлуси, на кошуљама није дугмад, већ магнети. Али одозго је дугмад пришивена.

Осим лепе и удобне одеће гостима су говорили и о удобности специјалне ортопедске одеће. Шта више, нудили су сами да пробају и можда да наруче улошке према индивидуалним мерама. У паралимпијском центру цело вече радио је медицински пункт где су бесплатно вршили дијагностику, каже лекар ортопед Максим Кљова.

- Овде се врши испитивање људи који пате од обољења стопала. Вршимо испитивање компјутером, на платформи која изводи све проблматичке тачке оптерећења на мониторе, у зависности од чега ми већ моделујемо, правимо уложак конкретно за сваког пацијента, за свако обољење.

Осим тога, цело вече је радила служба "Хоћу да се упознам", преко које је могло да се пошаље писмо особи која се допала. Радио је на балу и фотограф који је снимао госте са звездама и симболима Паралимпијаде 2014. године – Лучиком и Снежинком. Такве вечери никада се не заборављају, каже гост празника глумац Владимир Конкин.

- Нико се не сме одвојити од наших послова у земљи, од спорта, од уметности. То је врло важно, зато што су уметност и спорт оне велике ствари које дају човеку крила. То је када схватамо једни друге и пружамо руку помоћи. Не само проливати сузе тим поводом, већ рећи: о чему се ради, шта си се упарложио, дај ради онако како умеш! Мислим да за многе људе који ће се борити да победе на паралимпијским играма свест о томе да их поштују још један је стимуланс ка победи.

На вечери је било много младих спориста који ће можда представљати нашу земљу убудуће. Из актуалних паралимпијаца нису сви могли да дођу – многи од њих су већ на припремама, активно се спремају за предстојеће игре у Сочију.

Марија Баљабина,