Украјина под притиском или кифле од Стејт департмента

15-12-2013 10:55:49 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Москва позива ЕУ да се не меша у ситуацију у Украјини: Украјинци сами треба да одреде пут своје земље. Како је приметио премијер Дмитриј Медведев, појава европских и америчких политичара на митинзима у Кијеву грубо је мешање у послове суверене државе. Али изгледа Запад не жели да се помири са тим да председник Јанукович није потписао споразум о европској интеграцији. У Кијеву и Бриселу опет се говори о томе да ће документ ипак бити потписан – на наредном самиту 2014. године. О прогнозама развоја ситуације говоре експерти Гласа Русије.

Руски званичници непрестано понављају да само сам Кијев може да бира са ким да се зближава. Москва ће се у сваком случају са поштовањем односити према избору Украјине. У том контексту се изјаснио и председник Владимир Путин у обраћању Федералном сабору.

- Ми никоме ништа не намећемо. Али ако наши пријатељи имају жељи да раде заједно, спремни смо за наставак тог рада на експертском нивоу. Наш интеграциони пројекат заснован је на равноправности, на реалним економским интересима. Доследно ћемо подржавати евразијски процес, не супротстављајући га другим интеграционим пројектима, између осталог, разуме се, таквом зрелом интеграционом пројекту као што је европски, полазижемо од нашег узајамног допуњавања.

Нажалост, искуство последњих деценија показује: Запад је често глув према разумним аргументима. И сада Брисел по навици оптужује Москву за оно чиме се сам бави у Украјини, Европски парламент је ове недеље припремио резолуцију која тврди да Русија врши неприхватљиви притисак на Кијев. Документ позива све земље ЕУ да говоре са Русијом јединственим гласом и да промисле мере супротстављања Москви.

Достојна илустрација западне политике немешања постала је подела кифли на највишем нивоу. Акцију (или атракцију?) приредила је заменик државног секретара САД Викторија Нуланд, која је дошла на евромајдан у пријатељску посету. И тек када се до миле воље изгрлила са демонстрантима, представница Вашингтона се упутила председнику Јануковичу који је неколико сати морао да слуша прекоре за лоше обраћање према опозицији. Уопште у истој тој Америци или у европским престоницама политичара који је одабрао тако необичну маршруту, највероватније не би пустили на праг председнику...

Дипломатичнија је била Врховни представник ЕУ за иностране послове. Кетрин Ештон није делила кифле, али од ње је украјински лидер чуо доста критике на рачун своје унутрашње политике. Из Брисела у међувремену стижу саопштења да званична лица ЕУ ипак рачунају да потпишу споразум о асоцијацији између ЕУ и Украјине – на предстојећем билатералном самиту 2014. године.

Не треба се чудити ако на крају због провокација или закулисних преговора између западних геополитичара и украјинске опозиције немири букну новом снагом.

Али пре или касније, по мишљењу експерата, протестни талас ће почети да јењава – без обзира на личне посете америчких и европских политичара Кијеву. Опозиција има све мање идеја о томе како може да подржи борбени дух демонстраната.

Са своје стране председник Јанукович на округлом столу са опозицијом у петак позвао је на прекид уличне протестне активности и предложио је да се детаљно размотре у Врховној ради сви ризици евроинтеграције, мада је она, по његовим речима, безалтернативна.

Игор Силецки, Андреј Смирнов,