Шеф руске дипломатије је прокоментарисао главне догађаје из међународног живота

15-12-2013 10:48:00 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ирански нуклеарни проблем, перспективе одржавања конференције о Сирији, као и ситуација у Украјини. Ове теме су биле централне у интервјуу министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова који је дао телевизијском каналу „Русија-24“.

Шеф руског спољнополитичког надлештва је истакао да Европска унија одуговлачи с реализацијом договора о иранском нуклеарном програму. Подсетићемо да су они били постигнути крајем новембра у Женеви на преговорима између Ирана и „шесторке“ међународних посредника: САД, Русије, Кине, Велике Британије, Француске и Немачке. Између осталог, претпоставља се да ће у првој фази Иран у великој мери ограничити богаћење урана у замену за постепено смањење међународних санкција од стране САД и Европске уније. Нажалост, почетак остваривања ове фазе се одлаже, саопштио је Сергеј Лавров.

- Европска унија нам је саопштила да ове договоре треба да одобре све земље-чланице ЕУ. Најскорија могућност за то ће наступити 16. децембра. Међутим, постоје знаци да овог пута чланови ЕУ неће стићи да одобре овај пакет и онда ће све бити одложено за јануар, односно шест месеци за реализацију прве фазе биће одложено за још месец дана. Ово нас забрињава и потрудићемо се да сазнамо од наших колега из ЕУ које су то „несавладиве препреке“ због којих се у суштини, за много недеља одлаже одобравање истих оних договора које су сви назвали историјским напретком.

Сергеј Лавров се у интервјуу дотакао ситуације у Сирији и припреме конференције „Женева-2“ која треба да се одржи већ идуће године. Иницијатива за њено сазивање је покренута још у мају, али су рокови за њено одржавање више пута одлагани. Циљ ове конференције је да се за преговарачким столом окупе сви учесници у сиријском конфликту како би се нашло мирно решење и прекинуо грађански рат, који у Сирији траје већ више скоро три године.

20. децембра у Женеви ће бити одржан редован и по мишљењу Сергеја Лаврова, завршни, припремни састанак с представницима САД, УН и сталних чланова Савета безбедности, организација, Лиге арапских држава и Турске.

- За нас постоји само један оријентир – резолуција Савета безбедности 2118 којом је одобрен процес хемијског разоружавања Сирије. Он је у пуном јеку и неће бити никаквих озбиљнијих препрека. Истом овом резолуцијом је одобрено сазивање „Женеве-2“ и истакнуто је да у дијалогу треба да учествују представници читавог спектра сиријског друштва. Дакле, треба учинити да и сва опозиција буде представљена на достојном нивоу, а не да је представља једна структура у вези с чијом делотворношћу се постављају велика питања имајући у виду несугласице и колебања унутар ње, као и различите жеље њених учесника кад се ради о „Женеви-2“

Сергеј Лавров је прокоментарисао и ситуацију у Украјини, где већ скоро месец дана трају митинзи опозиције. Учесници у протестима нису задовољни тиме што је украјинска влада одбила да потпише споразум о придруживању с ЕУ. Реакција на ивици хистерије изазива запрепашћење, истакао је руски министар иностраних послова.

- На улицама се демонстрира у таквим размерама и под тако жестоким паролама као да је земља објавила рат некој мирољубивој држави упркос вољи украјинског народа. Ово превазилази оквире нормалне људске анализе. Нема сумње у то да иза овога стоје провокатори. То што су наши западни партнери очигледно изгубили осећај за стварност у мени изазива велику жалост.

Сергеј Лавров је скренуо пажњу на разлику у ставовома Русије и европских партнера. Председник Владимир Путин је више пута говорио о томе да сви треба да поштују суверенитет украјинске државе и избор који начини украјински народ. А Европљани кажу: сви морају да поштују избор украјинског народа у корист Европе. Ово наводи на жалосна размшљања, истакао је руски министар иностраних послова.

„Украјинско питање“ Сергеј Лавров планира да размотри са својим колегама из Европске уније 16. децембра. У Бриселу ће бити одржана седница Сталног савета партнерства на нивоу министара иностраних послова између Русије и ЕУ.

Светлана Калмикова,