Нова заштита Земље од опасних астероида

14-12-2013 11:00:08 | | Глас Русије, фото: NASA/JPL-Caltech/ vostok.rs |


Млади стручњаци руске космичке гране први пут конструишу мале удаљене космичке сонде с електричним ракетним мотором, које у перспективи могу да коригују трајекторије астероида опасних по Земљу и да их отклоне. Нови космички апарати су компактни, економични, могу да се користе за летове између планета и притом прелазе с једне орбите на другу без помоћи блокова за убрзавање.

Нова генерација малих сателита „Анапа“ ће проучавати космичке зраке, Сунчеву активност, јоносферу Земље и радијацију у космичком простору. Моћи ће да се користе и за удаљене међупланетарне мисије пошто ће компактни космички апарати имати јединствени погонски уређај – електрични ракетни мотор.

Научници Института за космичка истраживања (ИКИ) РАН, Института за примењену математику „Келдиш“ и низа других московских научних центара раде на мотору у којем електрично поље течни ксенон претвара у бујицу убрзаних честица. Овакви мотори не поседују огромну вучу хемијских реактивних мотора, али су зато економични и располажу огромним радним ресурсом. Управо зато су нови мали сателити готово идеални за дуге летове на великој удаљености.

Ипак, засад су нови сателити пре свега намењени заштити Земље од опасних астероида. Први пројекат у којем ће учествовати јесте истраживање једног од најпознатијих астероида – Апофиса. Апофис је последњи пут око Земље прошао у јануару ове године, а следеће зближавање ће се, по прогнозама, десити 2029. године.

„После уласка апарата у орбиту Апофиса научним инструментима ће бити извршено његово проучавање, а по сеансама везе са Земљом – прецизирање параметара његовог кретања,“ – каже шеф групе изумитеља Александар Шаханов. У перспективи то ће помоћи да се реализује концепција одступања опасних астероида уз помоћ других астероида, коју је предложио ИКИ РАН.

- Ради тога се бира одговарајући астероид-„пуњење“. „Ако се у одређеном тренутку благо промени трајекторија оваквог „пуњења“ – ако се он пребаци на трајекторију гравитационог маневрисања Земље, на крају ће се његов пут пресећи с орбитом опасног астероида. Овакав судар ће скренути астероид с правца који је опасан по Земљу“.

Нови сателити могу да приме до 30 кг научне апаратуре. На овом списку су пре свега скенери за картографисање астероида, спектометри инфрацрвеног зрачења и сензори радијације.

Рад малих апарата ће представљати и проверу рада електричних ракетних мотора. Ово је изузетно важно, између осталог, и зато што за свега неколико година треба да се реализује један од најамбициознијих пројеката у космичкој грани – слање тешког космичког апарата „Ингерхелиозоид“ у правцу Сунца. Он ће такође имати електрични ракетни мотор који ће направити руски инжењери.

Олга Соболевска,