Прва научно-стручна конференција о унапређењу веза Републике Српске и Србије

13-12-2013 10:48:15 | | Глас Русије/ vostok.rs |


На Првој научно-стручној конференцији која је одржана у Градишци у организацији Европског дефендологија центра Бања Лука, Центра за стратешка истраживања националне безбедности Београд и Удружења приватних послодаваца Републике Српске Бања Лука, је одржан округли сто на тему "Партнерска сарадња Републике Српске и Републике Србије са тежиштем на безбедност и економију".

Циљ ове и будућих конференција је унапређење веза Републике Српске и Србије у свим областима као и изналажење конкретних модела унапређења односа у свим областима. На конференцији је учествовао и потпредседник Републике Српске, Емил Влајки, као и 25 еминентних стручњака из научне, безбедносне, економске и привредне области, а као што су: Стефан Каргановић, Раде Биочанин, Предраг Дашић, Винко Перић, Слободан Наградић, Даниел А. Романо, Џевад Галијашевић, Слободан Нешковић, Петар Кунић, Младен Бодирожа, Марко Тодоровић, Милутин Ђуричић, Драган Колев и многи други. На отварању конференције потпредседник је у уводном излагању упознао присутне са геополитичком ситуацијом у односу Републике Српске, Србије и Русије са освртом на ЕУ и НАТО (препоручујемо да прочитате
уводно излагање потпредседника Републике Српске), а уводна излагања осталих учесника пре стручне расправе о односима две братске Републике износимо у даљем тексту:

Председник академије иновационих наука Србије академик Петар Барон Рајачић:

- Поштовани скупе, наука је увек спајала оне који су се раздавајали. Наука није приватна ствар, наука није ни државна ствар, она је светска. Надам се да ће и ова конференција да направи светске закључке, дакле да допринесемо и светском развоју. Не само развоју Републике Српске и Србије. У том правцу, говориће и мој колега Марко Тодоровић да видимо шта можемо заједно да урадимо ми, Србија и Република Србска у овом региону. Догодине ћемо организовати светску конференцију одрживог развоја и енергетске ефикасности где ћемо позвати лидере из регије али и из света да нам помогну да сагледамо који су наши правци развоја. Имао сам прилику да са потпредседником др Емилом Влајкијем будем прошле године у Загребу и оставио је на мене моћан дојам, а и ово данашње излагање је врло моћно, геополитички врло интересантно. Потпредседник је позиционирао Републику Српску и позиционирао односе на Балкану.

Академик проф. др Слободан Нешковић:

- Велико ми је задовољство да се у име српске академске јавности обратим у нашој братској Републици Србској и да пожелим плодотворну сарадњу која ће сигурно бити унапређена између Републике Србије и Републике Српске након ове конференције. Велики сам оптимиста с обзиром да се овде налази крем академске, стручне и пословне јавности Србије и Републике Српске. Циљеви Центра за стратешка истраживања националне безбедности Београд су оно што нема читав србски национални корпус. Дакле, не постоји стратегија националних интереса Републике Србије који ће да усмери Србију и читаву српску нацију ка просперитету и бољем животу. Наша мисија, нашег центра, јесте рад на стратегији националних интереса, која ће да усмери читаву српску нацију ка просперитету и бољем животу. Упоришна тачка такве једне стратегије коју Србија нажалост нема, а ми радимо упорно тамо, јесте развој и сарадња србског националног бића, уједињење српске нације и свих народа који припадају србској нацији и обезбеђење просперитетне будућности. Наш центар је издао 15 књига зборника радова, Ни један факултет или институт или друга институција није урадила тај посао, а у којима смо промовисали своја виђења србског националног интереса. Ми окупљамо 470 најумнијих људи из Србије и окружења

Академик доц. др Винко Перић:

- Посебно сам задовољан што је данас ова Прва конференција само један дан иза 29. новембра прошлога века. С обзиром да наведена дебата не трпи реторичку расутост него конкретну акцију и резултате, у том контексту позивам присутне, вас поштовани пријатељи, као и друге научне раднике да све своје стручне и интелектуалне ресурсе заједно кроз стратегију ове конференције припремимо на бази закључака и ваших предлога. Желим да сви заједно допринесемо што бољој и успешнијој сарадњи између Републике Српске и Србије, а на бази специјалних и паралелних веза.

Професор др Душко Вејновић:

- Осиромашење народа и простора усмерава нас на економску нужност јединства. Ујединимо са у циљу да никада више бољи не страдају од горих, да никада више не страда род од изрода, да никада више велики људи не живе у малим кућама, а мали људи да живе у раскошним дворцима. Да никада више у политици не догурају најдаље они који не знају куда иду и куда воде.

У наредним текстовима ћемо објављивати стручна излагања учесника конференције.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2013_12_13/Prva-nauchno-struchna-konferencija-o-unapredenju-veza-Republike-Srpske-i-Srbije/