Адаптација уговора о ракетама средњег домета може да постане актуелна

13-12-2013 11:05:18 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Русија није заинтересована за одустајање од Уговора о ликвидацији ракета средњег и мањег домета (РСМД), који су потписали у децембру 1987. године лидери СССР-а и САД Михаил Горбачов и Роналд Реган. Међутим, промене у војно-политичкој ситуацији у свету могле би да траже промене или адаптацију тог веома важног документа. То је изјавио заменик директора Института САД и Канаде РАН генерал-мајор у оставци Павел Золотарјов.

Уочи 24. годишњице потписивања Уговора о РСМД, у складу са којим је било потпуно уништено више од 1800 совјетских ракета СС-20, усмерених на Европу, и 800 америчких Першинга-2, намењених за напад на СССР, страни медији су актуелизовали тему могућег напуштања тог Уговора од стране Русије. То се повезује са уходавањем ракетног комплекса Рубеж, који је опробан протекле године у Русији. Обновљне су дискусије о томе и у руским медијима. Генерал Золотарјов предлаже а да се не разматрају пробе Рубежа као одступање од Уговора.

- Мислим да то није тако, јер ракете средњег домета, како је фиксирано у Уговору, ракете, које имају домет више од хиљаду километара, али не више од 5 500. Ако имате стратешку ракету, која има домет 11 хиљљада или 10 хиљада километара, али може да се користи и за мете, удаљене 5 хиљада километара, односно, мање од 5 500, то не значи да је то ракета средњег домета. Односно, ту остајемо у оквиру Уговора.

Експерт је подсетио да америчке ракете Трајдент на подморницама при одговарајућој трајекторији могу да обезбеде мањи домет, него што се помиње. Међутим, то се не разматра као одступање од Уговора. С друге стране, генерал Золотарјов је признао да уколико се прилази чисто формално, ту руска страна може да буде забринута у вези са пробама у САД-у ракета-мета са дометом 1200 км. Међутим, карактеристике те ракете не пружају основе за озбиљну забринутост.

Поред тога, околност да и друге државе, пре свега на Далеком Истоку и у Азији, имају ракете средњег и мањег домета, може да изазове неопходност реципрочне адаптације Уговора, истиче експерт.

- У принципу, например, могуће је решити питање дозволе имати ракете таквог домета у одређеним регионима. Рецимо, у Европи их немамо, али имамо на Далеком Истоку, где немамо довљне снаге опште намене и могли би у већој мери да се ослањамо на нуклеарно оружје.

Према мишљењу Павла Золотарјова, адаптација уговора о РСМД актуелна је и са гледишта неопходности водити преговоре о даљем смањивању нуклеарних наоружања на мултилатералној основи уз учешће тих држава, које имају ракете мањег и средњег домета.

Андреј Иљашенко,