Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Петољетка за три године

Петољетка за три године

13-12-2013 11:06:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Претходног викенда у канадском Накиску стартовао је Светски куп у олимпијској дисциплини фристајла ски-кросу. Такмичења су протицала у сложеним временским условима. Температура ваздуха је достизала 30 степени испод нуле. Организатори су чак морали да откажу планирани други старт, а други да растегну на три дана.

У овом екстремном режиму осам Руса (по 4 жене и мушкарца) пласирало се у финални стадијум такмичења. Главна особеност данашње репрезентације русије у фристајлу је озбиљна конкуренција скоро у свим дисциплинама, што није било претходних година. Раније смо имали очигледне лидере, али узимајући у обзир високу вероватноћу повреда у том виду спорта, руским такмичарима је било сложено да рачунају на стабилне успехе. На Олимпијади у Сочију тенерски штаб репрезентације Русије стави пред тим задатак да освоји од једне до три медаље (једна медаља било ког сјаја – минимални план, три медаље ће се сматрати озбиљним успехом). На кога конкретно рачунају тренери, они не говоре, чак не зато што се плаше да урекну. Једноставно у условима оне конкурецније која сада постоји у тимовина у различитим дисциплинама на појединачно узетом старту могу многи да се покажу. Међу олимпијским надама је Вероника Коруснова. Спортисткиња из јужног Таганрога са 20 година је освојила сребрну медаљу у скијашкој акробатици на првенству света 2013. у норвешком Восу. Спорт је за њу започео са пет година када ју је мама довела на гимнастичку секцију. Временом је прешла у спортску акробатику и тамо постигла озбиљне успехе, сматрали су је за врло перспективну. Случајни сусрет променио је планове:

- Доспела сам у болницу после светског првенства. Тамо сам се упознала да дечком Иљјом Брезжаком. Он се бавио фристајлом у том тренутку. И он ми је рекао шта је то и како је све дивно. Ја сам се заинтересовала, хтела сам нешто ново, нове емоције.

Ако у скијашкој акробатици, могулу и у мањој мери у ски-кросу у Русији постоје неке традиције, у новим олимпијским дисциплинама – хаф-пајпу и слоуп-стајлу, после Олимпијаде у Ванкуверу морало је да се почне буквално са нуле. За три године руски спортисти су прошли пут којим су земље лидери у тим дисциплинама пролазили за 5-6. Разуме се, у Сочију у тим видовима фристајла о медаљама нема ни говора. Упех ће бити то да представници Русије једноставно наступе на Олимпијади. Према речима првог потпредседника Федерације фристајла Русије Сергеја Короља, тренерски штаб репрезентације рачуна да совоји 25 олимпијских лиценци од 26 теоријски могућих.

- Ми сматрамо да можемо на данашњи дан практично да узмемо максималну квоту. У Ванкуверу, ако ме не вара сећање, имали смо 13 спортиста. Сада већ на данашњи дан 17, предстоје децембар и јануар. Ми још можемо да увећамо нашу заступљеност на Олимпијади. Једноставно рачунамо полазећи од 25 људи.

Непоредседно пред Игре у Сочију олимпијски објетки ће бити затворени за тренинг, како за стране, тако и за руске спортисте (ово је захтев МОК). Али Руси који наступају у ски-кросу имају преднсот у односу на супарнике. У Миаси у Чељабинској области направљена је траса која је верна копија олимпијске трасе у Рози Хутор. За то је по речима Сергеја Короља, отишло око 8 милиона рубаља. И управо у том јужном уралском граду наши скијашки кросмени ће извести завршне предолимпијске припреме. Траса у Миаси, као и у Сочију, може се уврстити у олимпијско наслеђе.

Сергеј Румјанцев,