Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Укратко о Олимпијади

Укратко о Олимпијади

13-12-2013 10:56:01 | | Глас Русије, фото: Софья Гордиевская/"Голос России"/ vostok |


Као олимпијски спорт керлинг постоји само 15 година, али је уствари познат у току више од 5 векова. Због забране голфа је он стекао популарност у 16. веку у Шкотској. Према мишљењу чланова месног парламента, игра са штаповима је одвлачила пажњу грађана од посете цркви и војних вежби. Зато је керлинг заменио голф.

Замена голфа

Керлинг је куглање на леду, - објашњавају Енглези. Филолози дешифрују: то је од енглеског curr - вртети. Мада, можда, од шкотског curl - рикати, - додају други. У сваком случају, у тој игри је присутно и једно, и друго.

Принцип је такав: спортисти пуштају по глатком леду камене кугле тешке више килограма у центар поља да би се оне окупиле у границама тог поља. Ради клизања и промене трајекторије кугала играчи трљају пред њима лед као да га топе. Што се тиче рике, она може да се чује управо у моменту клизања камена на храпавом леду. Сложеност се састоји у томе да се правилно израчуна куда и са каквом снагом треба усмерити куглу да би она стала на правом месту и не би била гурнута од стране супарника. Зато керлинг понекад називају шахом на леду.

Као олимпијски спорт керлинг постоји само 15 година, али је уствари познат у току више од 5 векова. Због забране голфа је он стекао популарност у 16. веку у Шкотској. Према мишлењу чланова месног парламента, игра са штаповима је одвлачила пажњу грађана од посете цркви и војних вежби. Зато је керлинг заменио голф.

Прва места за игре керлинга су били језера и реке. Прве кугле је било камење. У летопису шкотског града Дарвел, например, пише како су ткачи играли керлинг: користећи камене делове разбоја.

Развој трговинских односа Шкотске с европским земљама је допринео популарности керлинга и ван отабине. 1998. године је керлинг био представљен на Олимпијади у Нагану.

Под крошњом пријатељства

45 стабала под истом крошњом. Необично Дрво пријатељства расте у парку агрума у Сочију. Средином протеклог века научник-селекционар Фјодор Зорин је засадио дивљи лимун. У нади на отпорност на хладноћу он је калемио на њега лимун друге врсте, као и грапафруту.

Експеримент је успео, те је професор одлучио да га настави. Он је и даље калемио на то стабло друге врсте агрума. Парк с јединственим лимуном се налази близу санаторијума, где се често одмарају и лече познати људи. Ускоро је настала традиција да би свако следеће калемљење вршила позната особа. Међу њима су први космонаут Јуриј Гагарин, прва жена-космонаут Валентина Терешкова и истраживач Арктика Ото Шмидт.

О необичном стаблу причају свим посетиоцима тог краја, а чак и доводе делегације. Ово су дрво калемили представници многих народа, те је оно постало симбол пријатељства и сарадње.

Данас у парку ради необични музеј. Његови експонати су поклони из читавог света Стаблу пријатељства. То су национални сувенири, музички инструменти, писма и фотографије – више од 20 хиљада са свих континената.

Штафета ватре: прва недеља зиме

2 месеца пре Олимпијских игара је почела штафета ватре. У понедељак, 2.децембра су буктињу дочекали у Горно-Алтајску – престоници једног од најлепших места у Русији. Овде је симбол Олимпијаде чекао необичан програм. Прво су ватру помоћу успињаче подигли на врх Сињуха, висок више од хиљаду метара. Оданде је почео естремални део пута Штафете – прво рафтинг реком, затим спуштање планинским скијама на главни трг града. Горно-Алтајск је једини град у Русији, где се траса планинског скијања налази у самом центру града.

У уторак је штафету прихватио Барнаул. У том планинском граду региона, како га зову у Русији, роћен је и почео фудбалску каријеру бивши капитен репрезентације Русије Алексеј Смертин. Иначе Барнаул се сматра спортским центром Западног Сибира. Олимпијска ватра је овде у пратњи спортиста и делатника културе прошла скијашком Трасом здравља.

Даље је пут до Новосибирска – трећег по броју становника града у Русији, који често незванично називају центром Сибира. Он се сматра највећим научним и образовним центром земље, зато је за олимпитјску ватру овде био смишљен необичан программ – дочекали су је прво у Академском градићу, затим у Дому научника РАН. Овде је симбол Игара-2014 остао 2 дана – 6. и 7. децембра.