Ко живи на Северном полу: Санта Клаус против Деда Мраза

13-12-2013 10:42:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Држављанство Санта Клауса било је узрок раскола у канадском парламенту. Конзервативци су оптужили либерале за то да су превише попустљиви по питању претензија Отаве на Северни пол – место где живи најпознатији канадски грађанин. У Москви канадске претензије на територију проглашену за међународну примљене су адекватно: Русија убрзава увећање совје арктичке групације војске.

Северни пол и регион Северно-леденог океана уз њега, не припада ни једној земљи – такав став потврђен је у међународним документима. Ипак такозвана арктичка петорка (Русија, Канада, Данска, Норвешка и САД) поседују право на изузетну економску зону од 370 киломатра од својих обала. После ратификације конвенције УН о поморском праву овим земљама је дат десетогодишњи период да поднесу захтеве за проширење своје зоне. Русија је прва од пет арктичких земаља, још 2001. године поднела пријаву за проширење граница свог континенталног појаса. Припадност подводног гребена Ломоносова потврђена је истраживањима угледних руских институција.

Канада је предала пријаву УН за проширење свог континенталног појаса у Акртику ових дана. Отава је при томе упознала специјалну комисију да жели да претендује на део региона на који претендује и Москва. Брз одговор стигао је из Русије: председник Владимир Путин је изјавио да земља треба да располаже свим полугама за заштиту своје безбедности и националних интереса у Арктику. И поставио Министарству одбране задатак: поклонити посебну пажњу постављању инфраструктуре и војних јединица у арктичком правцу.

Западни медији одмах су реаговали чланцима о агресивној руској политици на Арктику. То је и јасно: уочи престојеће енергетске кризе питање Арктика постаје посебно актуално, истиче члан Друштвеног савета у војно-индустријској комисији владе Русије Михаил Ходаренок.

- По мени, температура на Арктику – и политичка, и војно-политичка – расте зато што ресурси који се налазе у више или мање слободном доступу на измаку су. У том погледу Арктик представља ризницу нафте и гаса. И тешко да ће се ово питање решавати споровима у УН. Највероватније ће победити онај ко покаже најјаче аргументе у спору за Арктик. Најјача су средства силе постављена у том региону. Дипломатију топова нико још није укинуо.

Одлука руског лидера сасвим је логична. Тим пре, да приметимо да Москва није прва започела трку у наоружавању на Арктику. Канада, Данска и Норвешка одавно увећавају своје арктичке групације. Отава се на пример активно бави флотом: у наредних 30 година добиће тридесетак нових бродова ледоломаца.

За сада, уочи Нове године, канадски парламент брине судбина Санта Клауса. Лик којем је Отава одавно дала канадско држављанство и поштанску адресу. Према подацима Поште Канаде, Санта живи на територији Северног пола, поштански број Н0Н 0Н0. Руски деда мраз истина живи нешто даље од земљине осе, у Великом Устјугу, али своје поседе на полу такође не заборавља.

Игор Силецки, Андреј Смирнов,