Шешељеву болест планирао Хашки трибунал

13-12-2013 10:32:06 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Из Хашког трибунала стигла је узнемиравајућа вест. Како саопштава србски лист Вечерње новости, лекари су нашли да Војислав Шешељ болује од рака. Према писању листа, лекари сумњају да је Шешељ озбиљно болестан, и препоручили су после прегледа да се хитно изврши детаљно испитивање. Није искључено да ће први човек Српске радикалне странке морати да легне на операциони сто.

Шешељева болест озбиљно је забринула и руску јавност. Шеф друштвеног комитета за одбрану Војслава Шешеља посланик Државне думе РФ Вјачеслав Теткин сматра чињеницу болести лидера србских радикала врло сумњивом. Он то повезује са тим што се Међународни трибунал, како он сматра, одавно већ претворио од судског органа у казнени.

- То што се Шешељ налази у затвору већ 11 година, то је већ сама по себи срамна чињеница. Ништа осим негодовања сва његова дејства не могу да изазову. А актуални случај са Шешељом ме подсећа на случајеве са политичким лидерима земаља Латинске Америке који су одједном један за другим почели да обољевају од рака. У сваком случају, на јужноамеричком континенту распрострањена је сумња да је смрт Уга Чавеса од рака везана за нека спољна дејства. Тако да ако се полази од искуства венецуеланског председника, имам осећај да када нису постигли потпуно поткопавање Шешељевог здравља, са њим су извели неке манипуације које су довеле до онколошког оболења. Уз то Шешељ, бранећи своја права у Трибуналу, прибегао је штрајку глађу, који је и тако веома поткопао његово здравље. Он се већ тада налазио на самрти. Само интервенција међународне заједнице, између осталог и руских посланика Државне думе, натерала је Хашки трибунал да испуни Шешељеве услове, због чега је он прекинуо штрај глађу.

Према информацијама из Вечерњих новости, Војислава Шешеља планирају да упуте на операцију у једну од болница управо у Хагу. Ова чињеница, по мишљењу Вјачеслава Тетекина, веома наводи на опрез, пошто у вези са тим можемо да се сетимо алармантног случаја бившег председника Југославије Слободана Милошевића.

- Код мене већ не изазива никакве сумње квалификација хашких лекара. Овај случај има пре не медицински, већ политички карактер. Када су руски лекари прегледали Милошевића у Трибуналу, дошли су до закључка да је тактика његовог лечења погрешна. На пример, висок притисак од којег је патио бивши председник Југославије, покушавали су да спусте, али никако не да уклоне узроке обољења. Тачније, трудили су се само да уклоне симптоме болести, а не саме изворе. Милошевић је сам категорички одбијао да легне у хашку болницу, сумњајући да се неће односити према њему као према пацијенту, већ као политичком затворенику, и да могу да га тамо једноставно убију. И ово негативно искуство са Милошевићем показује да никакво поверење хашка политичка, и ја то подвлачим, медицина, не изазива. Изговор да се Шешељ разболео од рака врло је повољна да се он, грубо говорећи, убије. Пошто судије до сада нису у стању да га осуде, оне су израдиле план да га се једноставно отарасе. У том погледу имају две алтернативе: или да га ослободе, или да га не ослободе. Али могу да га ослободе само у случају ако он умре у затвору. Бојим се да посленици Трибунала воде ствар ка другом, жалосном крају.

Каква ће бити дејства самог руског комитета у тој тешкој ситуацији?

- Сада ми, разуме се, планирамо да припремимо одговарајућу изјаву како бисмо информисали о тој чињеници међународну заједницу и дали јој политичку оцену. То је невиђен случај кршења свих нроми међународног права. Ако се човек налази под стражом 11 година, то може да поткопа чак најјачи организам. Ја ћу предузимати све како бих посетио Шешеља у затвору и лично сазнао у ком стању се он налази, схватио шта треба да се учини да се не допусти жалостан крај.

Са своје стране надамо се да ће руском комитету поћи за руком да спречи негативни сценарио. У студију Гласа Русије био је извештач Григориј Соколов.


КАТЕГОРИЈЕ