Партија Кабул-Запад: непредвидива завршница

13-12-2013 09:29:07 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Последњих дана у Авганистану у ненајављену посету један за другим стизали су шефови одбрамбених ресора САД – Чак Хејгел и Немачке – Томас де Мезјер. Формално циљеви њихових посета били су сатанци са војницима америчког и немачког војног контигента, који се налазе у Авганистану у саставу међународних снага ISAF. Али поред тога шеф Пентагона је преговарао и на званичном нивоу. Било је речи о роковима потписивања споразума између САД и Авганистана, од којег зависе не само услови боравка амерички јединица у Авганистану, већ и судбина будуће мисије НАТО-а у целини.

Раније, у новембру, савет старешина Авганистана Лоја Џирга одобиро је нацрт билатералног споразума са САД о срадњи у области безбедности. Савет је био сазван на иницијативу председника Хамида Карзаја, који је на све начине отезао потписивање споразума. Најспорнија тачка у том документу био је став о статусу војника САД, који ће остати у Авганистану у саставу школске мисије НАТО-а Одлучна подршка. Трупе Међународних снага за подршку безбености као што се зна треба да напусте земљу до краја 2014. године. Статус америчких војника, како је забележено у нацрту будућег споразума, предвиђа да њима не могу да суде органи авганистанског правосуђа.

Али чак добивши сагласност старешина, председник је изјавио да неће потписати споразум до председничких избора заказаних за април наредне године. Према његовим речима, Американци треба да донесу у земљу мир и да не утичу на изборе. Шта више, Карзај није учествовао у актуалним преговорима са шефом Пенгатона.

Кразајево понашање је по мишљењу професора Института за политичку и војну анализу Анатолија Циганка у принципу објашњиво.

- Мислим да се Карзај цењка. Али цењка се уз један услов. Он не жели да се понови ситуација која је настала после одласка совјетских трупа. Зато што када су оне отишле, прекинуто је финансирање и испоруке наоружања. А за Авганистан је то сада врло озбиљно питање.

Копредседник међународног аналитичког центра Afghanistan Analysts Network Томас Рутиг сматра да је погрешно преношење центра теже на војне аспекте мисије ISAF.

- Авганистан није само војна мисија. Превише је много снага, времена и ресурса било потрошено на то да се победи Талибан војном силом уместо да се тражи политичко решење. Ова варијанта није прошла. Сада покушавају да надокнаде пропуштено, али прекасно.

Чиме ће се завршити ризична политичка партија коју је Кабул започео са Западом? За сада се у сваком случају игра наставља.