Налазите се на страници > Почетна > Блог > Време игра против Мајдана

Време игра против Мајдана

13-12-2013 09:22:55 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


У центру Кијева наставља се митинг опозиције. Његови учесници су ојачали барикаде и обећавају да се неће разилазити најмање до 17. децембра. Експерти сматрају да ће протестни талас ускоро сам утихнути.

Неколико хиљада људи остаје на тргу Независности у главном граду Украјине. У ноћи између среде и четвртка они су увећали висину барикада које окружују трг до 3-4 метра. Самим тим демонстранти су се припремили да одбију напад милисије ако она добије наредбу да растера митинг. При томе сам МУП мада и подвлачи да ситуација у Кијеву остаје мрина, истовремено позива опозицију да не крши нромални ток градског живота. Између осталог ако ситауција не буде вештачки дестабилизована помоћу неких провокација, убрзо ће протестни талас престати, уверен је заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику Московског државног универзитета Ломоносов Богдан Беспаљко.

- У ствари сада је пат ситауција и она ће се разрешити у корист тога ко буде имао јаче нерве. На крају крајева овај протестни талас ће пре или касније престати. Не могу људи месецима да стоје по зими на Мајдану. Тим пре што се емоционални поводи завршавају: полиција се понаша врло опрезно и израдила је тактику супротстављања без примене било каквих жестоких мера.

Међутим најактивније присталице опозиције позивају демонстранте да се држе бар до 17. децембра. За овај датум је заказано заседање руско-украјинске међудржавне комисије. Како је рекао помоћник председника Русије Јуриј Ушаков, на састанку треба да буде потписан низ споразума. Украјинска опозиција се плаши да међу њима могу да буду и документи који се тичу придруживања Кијева Царинском савезу. Са своје стране руске власти подвлаче да ће наравно бити раде таквом окрету, али и „европски избор“ Украјине примиће мирно. На ово је још једном подсетио први потпредседник владе Русије Игор Шувалов.

- Ми сматрамо да Украјина сама одређује онај статус који њој највише одговара. Да ли ће Украјина даље преговарати са ЕУ о зони слободне трговине или ће тражити тешње економске везе са Русијом, ми ћемо подржати сваку одлуку Украјине. Али последњих недеља украјинска страна нам нуди продубљенији индустријски трек, озбиљне индустријске кооперационе везе. Неавно је мој колега из владе Дмитриј Рогозин посетио Украјину, посетио велики број предузећа у разним регионима и као резултат сада имамо предлог од украјинске стране да се бавимо озбиљном индустријском кооперацијом.

На догађаје у Кијеву покушавају да утичу из иностранства. Ове недеље у украјинској престоници боравила је читава чета страних политичара. Међу њима су били шеф евроспке дипломатије Кетрин Ештон и представник Стејтдепартмента Викторија Нуланд. Они су осудили украјинске валсти због растеривања митинга. После тога шеф Пентагона Чак хејгел је телефонирао свом колеги Павлу Лебедеву и позвао га да не користи армију Украјине против демонстраната.

Артјом Кобзев,