Презентација зимских Олимпијских игара у Сочију одржана у Европском парламенту

12-12-2013 10:03:56 | | Глас Русије, фото: Екатерина Щербакова/«Голос России»/ vost |


Презентација зимских Олимпијских и Паралимпијских игара у Сочију одржана је у бриселском штабу Европског парламента. Њени организатори били су стални представници русије у ЕУ и европски посланик из Бугарске, познати спортиста Слави Бинев.

До 23. зимских Олимпијских игара у Сочију остала су свега два месеца. Видеопрезентација главног спортског празника протекла је у присуство познатих руских и страних спортиста. Стални представник Русије у ЕУ Владимир Чижов говорио је о новинама руске Олимпијаде. У поређењу са претходним олимпијским играма у Ванкуверу, у Сочију ће протећи такмичења у још 6 видова спорта. То су скокови са скакаонице, екипна такмичења у уметничком клизању, штафета у санкању, екипна такмичења у фристајлу, као и мештовита штафета у бијатлону. Чижов је истакао да Русија очекује велики прилив туриста поводом организације низа великих спортских догађаја: после Олимпоијаде у земљи ће протећи Гран-при Формуле 1, првенство света у фудбалу, зимска Универзијада у Краснојарску. Стални представник Русије такође је рекао да Русија чинис ве како би поједноставила визни режим. И између осталог спремна је да разматра укидање виза за госте из ЕУ.

Поштовање према принципима олимпијског покрета и људима који ће доћи на спортски празник чини недопустивим покушаје да се бојкотује Олимпијада или да се на неки други начин омете њено одржавање, рекао је стални представник Русије у ЕУ Владимир Чижов.

- Нажалост, има људи који су чак од спортских манефестација спремни да направе политички карневал, али ти покушаји у дугорочном плану доказују само оскудност мисли и политичку ангажованост ових људи.

Чижова је подржао и европски посланик и апсолутни шампион Балкана у теквонду Слави Бинев.

- Постоје ствари које ме љуте: то су политичари који користе спорт за негативне циљеве. Они који дозвољавају себи тако да користе спорт, уништавају рад људи који троше много година на припрему. Недопустиво је мешати спорт и политику.

На Олимпијаду у Сочију ће доћи више од 5000 спортиста. Већ је завршена изградња свих 11 главних спортских арена, као и огромног медијског центгра у којем ће радити 13 представника медија. за време Олимпијаде у Сочију планирано је да буде примљено 75 хиљада туриста дневно. А телевизијска публика Олимпијаде, према прелиминарним оценама, изнеће више од 3 милијарде људи.

Јекатерина Иванова,