Спасити председничко место: Обама узео на брод новог навигатора

12-12-2013 09:01:49 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Председник САД Барак Обама именовао је за свог специјалног саветника Џона Подесту, бившег шефа администрације Беле куће за време Била Клинтона. Када се помене Подеста аутоматски пада напамет највећи скандал из доба Клинтона – афера 42-годишњег председника САД са стажисткињом Беле куће Моником Левински. Она је 1996. тако утицала на Килинтонов живот, да мал те не није довела до импичмента и развода са Хилари Клинтон. Тада су председника оптужили да је лагао Конгрес. Крајем 1998. године представнички дом је гласао за одстрањење Клинтона са дужности. Али 1999. године сенат није сакупио за импичмент довољан број гласова.

Спасао је друга Била од невиђене срамоте управо Подеста, ветеран вашингтонске политике и најискуснији стратег демократа. Кажу да он није обрадио сенаторе, Клинтон би ушао у анале као први председник избачен из Беле куће.

Већ сама по себи појава у блиском Обамином окружењу таквог мајстора дотеривања законодавног и јавног мњења говори о томе колико је снажно пољуљана репутација председника. И колико се он плаши да изгуби остатке свог ауторитета.

Подесту су ангажовали на годину дана. Али ова година ће бити за Обаму посебна. На јесен треба да буду одржани прелиминарни избори за трећину посланика сената. 2010. године на изборима за представнички дом републиканци су добили већину места. Ако Обами ампутирају и сенат, где је за сада демократа мало више. До краја мандата 2017. он ће једва дохрамати. Неће моћи да изведе до краја ни реформу задравства, ни да убеди конгрес да усвоји нуклеарне споразуме са Ираном.

И тада ће у мандату Обаме бити више празнине него што је било за време Џорџа Буша-млађег.

Једина добра вест за Обаму у 2014. години је то што је банкарски комитет сената решио да не уводи додатне сакнције против Ирана до лета наредне године. Управо на лето истиче време деловања прелиминарног споразума са Техраном, склопљеног 24. октобра у Женеви између шесторке посредника. Банкарски комитет одговара између осталог за финансијско-економске сакнције против страних дражва. Али то ће бити само предах. Без одобрења конгреса Обама неће моћи потпуно да реализује део договора о Ирану. У таквом случају он ће изгубити поверење Европе као председник у чију реч је немогуће уздати се.

Али много је горе, кажу експерти, то што ће осујећивање споразума о Ирану поткопати читав режим контроле нуклеарног оружја. Ово је изјавио за Глас Русије председник института за Блиски Исток Јевгениј Сатановски.

- Ситуација око постојања или одсуства нуклеарног оружја у Ирану директно је повезана са сахраном режима нераспростирања нуклеарног оружја. Ова сахрана, са моје тачке гледишта, десиће се прилично скоро. То значи да од 40 држава које имају технолошке могућности да направе нуклеарно оружје, у наредних 15-20 година њега ће произвести бар 25-30 земаља. То ће бити мали нуклеарни арсенали са ниском снагом пуњења, али са високом могућношћу примене у регионалним конфликтима.

Због буџетских проблема, скандала око глобалног праћења АНБ САД, колебања у спољној политици, Обама је изгубио поверење Американаца, поверење Европе, Израела, Саудијске Арабије и других арапских земаља. Чак амерички листови признају да у спољној политици Обаму и његовог државног секератара Џона Керија лако претиче председник Русије Владимир Путин и министар иностраних послова Сергеј Лавров. Путинова иницијатива о међународној контроли хемијског оружја Сирије фактички је бацила Стејтдепартмент на леђа.

Тако да Џон Подеста треба веома да се потруди да провуче „брод Обама“ кроз политичке гребене 2014. године.

Андреј Федјашин,