Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Евромајдан - поговор

Евромајдан - поговор

12-12-2013 08:58:55 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Покушај државног удара у Украјини није успео. Први пут од кад је постао председник Јанукович је престао да тражи компромисе и поверио је решавање проблема својој старој гарди, одбацивши варијанту капитулације коју му је упорно наметало прозападно крило председничког окружења. Резултат је превазишао сва очекивања.

Чим су безбедњаци, Служба безбедности Украјине и Беркут, осетили да их неће поново издати, учесницима „европогрома“ није остало шанси. Евромајдан је умро. Барикаде су скинуте, влада ради у редовном режиму, а безбедносне структуре се активно припремају да преузму контролу над зградама које су заузеле екстремистичке присталице ЕУ. Догађаји у Кијеву доказују да је успех револуције у боји немогућ без издаје унутар владајуће елите. Индикативно је да лидерима евромајдана нису могли да помогну њихови западни координатори. Потпредседник САД Џо Бајден, званични представник Стејтдепартмента САД Викторија Нуланд и Врховни представник ЕУ за иностране послове Кетрин Ештон тражили су од Јануковича да не примењује силу и да седне за преговарачки сто. И барикаде су биле скинуте, претреси у офисима опозиционе Баткившчине извршени, а екстремисти „очишћени“. Из изјава званичног Кијева може да се изведе закључак да је Јанукович спреман на преговоре, али само под својим условима. У текућем тренутку о капитулацији не може бити говора.

Наравно, битка за Украјину није ни из далека завршена, али западни планови у претварање Украјине у карику „санитарног кордона“ усмереног против Русије претрпели су озбиљан ударац. Главна последица неуспеха преврата је разочарање политичке пешадије која ради на евроинтеграторе. Полтичари другог ешалона партије УДАР и Баткившчина активно разматрају услове капитулације пред „регионалцима“ Јануковича, користежи посланика Лукјанова као посредника на преговорима. Логика пребеглица је једноставна – за њих се нико неће заложити у процесу будућих чишћења поља, а за време евромајдана свако од њих је рекао и направио прилично за одузимање посланичког имунитета.

Украјински евроинтегратори су се разочарали у свемогућност својих западних покровитеља. Либерална и прозападна интелигенција града Кијева је добила могућност да се упозна из близа са својим радикалним савезницима из западних провинција, и то упознавање је већ довело до разочарања. Уместо правих европљана у центру Кијева нашли су се „евро-лумпени“ који су претворили читаве квартале украјинске престонице у смесу ђубришта и јавног тоалета. Пљачкање продавница заједно са уклањањем споменика Лењину није додало евробунтовницима симпатије грађана Кијева.

Наредни покушај преврата планиран је за време одржавања наредних председничких избора, мада шансе за успех су нагло опале. Украјински политичари, изузев три главна лидера опозиције, више не верују у свемогући Запад. Радикали и борци националиста разочарали су се у лидере бунта. Умерени део украјинске средње класе са ужасом се окренуо од учесника погрома. Спојити све ове групе у једну и натерати их поново да поверују у себе – врло је сложен задатак за Јануковича.

Са тачке гледишта интереса Русије главни резултат неуспеха украјинског преврата се састоји у признању од стране Запада да украјинско питање не може да се решава без уважавања интереса Москве. Управо тако и треба схватити изјаву Стејтдепартмента САД, у којој Вашингтон моли Москву да мирно регулише ситуацију у Украјини. УНИАН цитира руководиоца анаилитичке компаније Стартфор, познатије као „цивилна ЦИА“, Џорџа Фридмана: Сада Русија има шансе да преуреди своје везе са периферијом бившег СССР без тако јаког америчког мешања као раније. Мислим да је америчко виђење такво да се треба помирти са тим да више не може да се сузбија Русија: ризици су превише скупи, ресурси мали. Очигледно да је неуспех евромајдана истовремено и почетак дугог и деликатног процеса геополитичког преформатирања Источне Европе.

Валентин Миндрешеску,