Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Ленфилм оживео!

Ленфилм оживео!

11-12-2013 12:08:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Москви је одржана презентација филма Дар за који најстарији филмски студио у Русији, петербуршки Ленфилм, везује велике наде: у фестивалски живот филма и глобалније, у препород самог филмског студија.

Дар је филм-бајка за породично гледање, сматра његов аутор, режисер Сергеј Карандашов. Филм је почео да се снима када је Ленфилм све више тонуо укризу, зато је снимање много пута обустављано, тражено је финансирање за његову обнову. При томе и сам студио је тражио могућности за свој опстанак, наставак рада. Још пре годину дана судбина студија је висила о концу: он је могао да пропадне или да пређе у потпуну подређеност комерсантима. Али сада се студио поправља, говори главни уредник Ленфилма, снецариста Светлана Кармалита.

- Што се тиче обнове духа Ленфилма, мени се чини да можемо да будемо мирни, као прво зато што покушавамо да направимо не строго продецентски студио, већ продуцентско-режисерски. Као друго, имали смо много среће са продуцентским центром – он нас поштује, ми поштујемо њега.

Заиста, на Ленфилм су дошли нови људи, усмерени на стваралаштво, на развој филмских процеса у студију, а не на комерцијалну експлоатацију некретнина и некадашње славе. Генерални директор Ленфилма Едуард Пичугин је задовољан тиме што је пошло за руком да се врате дугови, као и да се потпуно обнови и регулише рад радионица.

- Успели смо да припремимо три главна павиљона, да реновирамо низ основних просторија. Код нас већ раде нове савремене шминкернице. Ако ви данас дођете у студио, видите да је у три павиљона направљен сложени декор. Студијски комплкес је оживео!

У Ленфилм се враћају мајстори који су га прославили. Тако истакнути режисер Александар Сокуров који је основао свој Фонд за подршку дебитаната уз помоћ овог Фонда прави два нова филма. Рад ће се водити у просторијама Ленфилма. Познати мајстор режије Сергеј Снежкин приступио је историјском филму Контрибуција: материјал је озбиљан – 1918. година, Грађански рат, перипетије везане за армију генерала Колчака… Почели су да снимају и млади режисери: Иљја Северов снима градску мелодраму под називом Трекл, а Александра Стрељна бајку Најриђи пас по Гетеовом делу Рејнеке-лисац.

Ленфилм полаже велике наде у зајам од милијарду и по рубаља који је обећала држава, прва транша се очекује већ у децембру. Уз то студио је постигао споразум са Госфилмфондом који је добио право за приказивање златне колекције од 1500 филмова снимљених у Ленфилму. Студио такође има своја законита права на ове филмове, уверен је Едуард Пичугин.

- Фонд се слаже да уплати Ленфилму 70% средстава од приказивања. То су управо средства која су нам преко потребна за живот.

Никада је Ленфилм производио 75 филмова годишње. И практично сваке године појављивала су се ремек-дела: Хамлет Григорија Козинцева, Бело сунце пустиње Владимира Мотиља, Шерлок Холмс Игора Маленикова, филмови Алексеја Германа… Од препорођеног Ленфилма публика ће очекивати исто.

Рита Болотска,