Путин: Американци са ЕвроПРО желе да расточе стратешку равнотежу у свету

10-12-2013 05:00:40 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Иза америчког противракетног штита у Европи крије се покушај да се размекша и расточи стратешка равнотежа у свету - оценио је Владимир Путин, наступивши на проширеном заседању колегијума Министарства одбране Руске Федерације.

Руски председник је оценио да наоружавање националне армије новим оружјима и техником напредује добрим темпом. Указао је да ће удео новог наоружања у руској армији кроз годину дана већ достићи 30 одсто и да ће њене стратешке снаге током 2014. добити 40 интерконтиненталних балистичких ракета, више од 200 нових авиона и 250 најмодернијих тенкова и оклопних борбених машина за пешадију.

Путин је са задовољством указао да ће руска ратна флота у 2014. добити две модерне атомске подморнице „Александар Невски“ и „Владимир Мономах“ и да ћче свака носити по 16 балистичких ракета „Булава“.

Руководство Министарства одбране РФ Путин је позвао да се ослободи стереотипа и архаичности и да овладава саверменим начинима вођења борбених дејстава.

„Увек треба бити испред других. У данашњем свету није у предности само онај ко је духовно јачи, него и онај ко има боље оружје и уме да се њиме боље користи и да боље управља својим војним формацијама. Зато морамо да радимо озбиљно на свим овим тачкама. У томе је посебно важна улога војних штабова, нарочито Генералштаба. Наши штабови морају да буду и аналитички центри. То је данас важније него икада“ - нагласио је Путин.

Руски војни врх је шефу државе реферисао да ће током 2014. формирати групу јединица које ће „гарантовати војну безбедност и штитити националне интересе Русије на Арктику“.

Министар одбране Сергеј Шојгу обавестио је шефа државе да је у плану отварање војних аеродрома и поморске војне инфраструктуре на Земљи Франца-Јосифа и Новосибирским острвима. Ово ће, према његовим речима, укључивати оживљавање северних аеродрома Тикси, Нарјан-Мар, Аликељ, Амдерма, Анадир, Рогачево и Нагурскаја.

Притом ће се све, указао је Шојгу, радити по принципу: сваком аеродрому по авио-пук.

Руски министар војни додао је да ће до краја ове године четири друге руске авио-базе бити трансформисане у „мешовите авио-дивизије“.

Оружане снаге РФ, како је рекао, користиће укупно 134 аеродрома.

„После Нове године - са поносом је рекао Шојгу - почињемо да градимо Центар за управљање одбраном државе. Хвала Вам, Владимире Владимировичу, што сте потписали указ о његовом оснивању јер ће Русија с њим добити јединствени центар управљања целом својом војном организацијом. Са њим ћемо бити у стању да оперативно реагујемо на све кризне ситуације у свету и у земљи и да државном врху припремамо предлоге предлоге одлука“.