Налазите се на страници > Почетна > Блог > Криза у Украјини: шта даље?

Криза у Украјини: шта даље?

10-12-2013 04:07:43 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Украјинска милиција је истиснула демонстранте из центра Кијева, унутрашње трупе уклањају барикаде, а председник Јанукович се припрема да седне за општенационални округли сто са представницима опозиције и својим претходницима. У међувремену у стању дубоке забринутости у Кијев долази Врховни представник ЕУ за иностране послове Кетрин Ештон. У шта ће се претворити овај калеидоскоп догађаја за Украјину, у коментарима експерата.

Талас протестних расположења у Кијеву постепено јењава. Агресивне испаде демонстраната који су митинговали уз потпуно ћутање власти сменило је њихово истискивање са кијевских улица снагама правног поретка и тактички предах опозиционих лидера. У том контексту одлука о одржавању оптенационалног округлог стола уз учешће актуалног председника Виктора Јануковича, његових претходника Леонида Кравчука, Леонида Кучме и Виктора Јушченка, као и предтавника опозиционих странака делује неубедљиво, сматра заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику Московског државног унивезитета Ломоносов Богдан Беспаљко:

- Не очекујем неке снажне или мудре савете, зато што је први председник Украјине Кравчук врло неуспешан. У његово време становништво је осетило највећи пад стандарда. А остали председници су позвани да подвуку одређену затвореност политичког поља. Људи који управљају земљом у суштини треба да дају најмудрије савете, али са моје тачке гледишта овај округли сто је пре пи-ар корак него реални догађај који може да доведе до консензуса.

Експерт сматра да ће се сада опозиција потрудити да постави Јануковича у пат позицију, вештачки подгревајући протест и уздајући се у притисак ЕУ која може да затражи одустајање од примене силе у решавању проблема. Ипак у актуалној ситуацији примена силе, чак крајње ограничене, једини је излазак из кризе, истакоа је у етру Гласа Русије председник Асоцијације ветерана специјалног одреда Алфа Сергеј Гончаров. По његовом мишљењу, у противном Јанукович може да не рачуна на председничку фотељу:

- Ако је Јнаукович спреман да потврди своја председничка овлашћења и да то остане, он мора да предузме неке мере. А мере су само једне – да ослободи центар града и да прекине самостални боравак људи на Мајдану. Ако је спреман да положи председничка овлашћења, онда никаквог јуриша неће бити, све ће се само разићи.

Што се тиче представника ЕУ, који показују своју солидарност са демонстрантима, овде се очигледно види њихова жеља да искористе украјинску политичку кризу у својим интересима, изјавио је у програму Гласа Русије директор Руско-украјинског информационог центра Олег Бондаренко:

- Западни политичари очигледно желе да понове ситуацију Мајдана 2004. Тада се велики број европских политичара нудио у својству преговарача у Кијеву. Ми схватамо чиме се то завршило – на крају је победила опозиција. Сада ова ситуација може да се понови.

Међутим други експерти не очекују понављање у Украјини догађаја из 2004. године. Како је претпоставио Богадан Беспаљко, овог пута украјинска опозиција тешко да ће добити масовну подршку Запада, у првом реду због своје разједнињености.

Григориј Милењин,