Медведев: Европа ће добити гас преко Јужног тока у складу са уговореним роковима

10-12-2013 03:52:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Горки, 10. децембар /ИТАР-ТАС/ Премијер Русије Дмитриј Медведев сматра да међудржавни правни споразуми о изградњи гасовода „Јужни ток“ имају већу снагу од законодавства Европске уније и обећава да ће гас стићи у Европу у договореном року. Он је то изјавио данас на прес-конференцији после преговора са премијером Словеније Аленком Братушек.

„С тачке гледишта међународног права, акти Европске уније су за земље чланице ЕУ национално законодавство, подсетио је Медведев. С тачке гледишта међународног права међудржавни правни споразуми са поменутим земљама Европске уније (Словенија, Бугарска и низ других земља преко чијих територија ће проћи Јужни ток), су акти међународног права. А, у међународном праву и у праву укупно гледано, је активан принцип првенства међународног права у односу на национално законодавство“.

Шеф руске владе је додао да с правне тачке гледишта, постојећи споразуми треба да се тумаче само тако и никако другачије.

Без обзира на то, руски премијер је подвукао да „не би улазили у конфронтације одржане су консултације“. Према речима Медведева, „постоје различити пореци, како би се узео у обзир и интерес Европске уније и пројекат Јужни ток био реализован“.

„Те одлуке имају правни карактер, јер су на граници између права и економије“, рекао је он.