Зовем се Абу Осама, из Немачке сам

10-12-2013 09:00:40 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Министри унитрашњих послова Француске и Белгије изјавили су да по њиховим подацима тренутно од 1500 до 2000 грађана ЕУ, углавном омладине, налази се у редовима наоружане сиријске опозиције, која ратује против владиних трупа. Међу европским исламистима, по речима министара, има до 150 Белгијанаца и око 400 Француза. После проласка крваве школе суровости и насиља, ови људи после повратка у домовину могу да примене своје злосрећно искуство и код себе кући, упозоравају шефови ресора унутрашњих послова.

Узнемиреност поводом све већег броја младих који подлежу пропаганди радикалних исламиста, чује се не само у Француској и Белгији. Тако америчка агенција Асошијетед Прес истиче да међу онима који су одлучили да крену да ратују у Сирију на страни опозиције, регистровани су добровољци из укупно 11 европских земаља. Посебно је велики бум заинтересованих, како тврди агенција, тако из Француске, Белгије, тако и из Немачке, Аустрије, Шведске, Данске.

Из малог белгијског градића Вилвурда у Сирију је већ отпутовало 22 младих. Према речима градоначелника ханса Бонтеа, родитељи добровољаца су му рекли да одлазак није био спонтан, већ добро организован. Сви будући војници ислама су добили купљене авионске карте. Очеви и мајке су, разуме се, свим снагама покушавали да зауставе своју децу, али ништа нису могли да учине. Међу онима који су отишли, делимично тајно, били су, како се касније испоставило, млади људи тинејџерског узраста и девојке.

Што се тиче брижних органзатгора летова, како истиче европска штампа, они су представници обавештајних мрежа исламских агитатора. Њихове жртве су по правилу мигранти друге генерације из исламских земаља. Родитељи су су већ асимилирали у државама ЕУ и постали грађани који поштују закон. А од њихове деце одрасле на западу која подлеже пропаганди радикалних исламиста, нека су се улила у редове ратника Алаха из осећаја дуга, а неко је примио ислам и растао са са својом европском прошлошћу.

Индикативно је да сада међу агитаторима има већ и коренитих европљана, бивших, разуме се. Тако је немачка штампа добила видеоспот у којем човек са аутоматом у рукама који седи на рушевинама разрушене куће у Сирији каже: Зовем се Абу Осама, ја сам из Немачке. Он тврди да је Немац који је примио ислам, и позива вернике на џихад против режима Башара Асада. А име Осама узео је у част бившег поглавара Ал-Каиде Осаме бин Ладена. Према речима руководиоца немачког Федералног ресора за заштиту устава Ханса-Георга Масена, тренутно у редовима сиријских радикалних исламиста бори се 210 утврђених грађана Немачке, а реална цифра је много већа. 60% оних који су отишли у Сирију, тврди Масен, имало је немачко држављанство. Између осталог, занимљиви детаљ. Према постојећим подацима, они који ступају у редове ратника Алаха предају своје пасоше, добијајући за узврат сиријске. Европске пасоше затим користе изасланици Ал-Каиде.

Потпредседник Академије за геополитичке проблеме Владимир Анохин кривицу за радикализацију омладине полаже на саму Европу.

- Ово питање је изазвано пре свега самом Европом. Тежња ка праведности, неком циљу код омладине је увек већа него код старије генерације. А када у Европи цвета направда, омладина почиње да тражи излаз. У датом конкретном случају они виде у исламу, бирајући најрадикалније форме. А радикални ислам користи то и упућује их у кризна жаришта.

Познати немачки истраживач ислама, аутор низа књига Гидо Штајнберг критикује власт између осталог у Немачкој због потцењивања проблема радикалног ислама.

- Ове процесе радикализације наше службе безбедности су једноставно пропустиле, рекао је научник у радијском интервјуу. Мере које су предузимане последњих година нису увек достизале циљ. Борба против исламског тероризма води се у Немачкој слабо.

Међу европским ратницима Алаха у Сирији има и првих жртава. Колико ће их се вратити назад, а што је најважније са каквим „искуством“?

Олег Севергин,