Рекордни принос житарица неће нахранити гладне

09-12-2013 04:35:46 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |

У свету гладује око милијарду људи


Рекордни светски принос житарица очекује се 2013. године. Према прогнози ФАО до нове године ће бити сакупљено 2,5 милијарде тона различитих житарица. То је скоро 8,4% више од прошлогодишњег нивоа. Упоредо са тим ФАО упозорава да се ситуација око прехрамбене безбедности у неким деловима Африке и Азије погоршава. По мишљењу стручњака УН, то може да доведе до увећања броја гладних у свету.

Ове године време је било повољно за фармере. Пшенице, сточне хране, пиринча сакупљено је много више него претходне године. Али најбољи показатељи забележени су у производњи кукуруза, посебно у Русији, САД и у Украјини. Овде су помогли не само временски услови, већ и умеће аграраца да препознају потребе тржишта и да увећају усеве, истиче председник Руског житног савеза Аркадиј Злочевски.

- Раст показатеља светских приноса десио се у првом реду на рачун производње кукуруза. Потражња за њим прошле сезоне је такође расла, али није била задовољена у довољној мери. Сада се производња прилагодила увећаној потражњи, увећане су површине, време је било добро. Зато се и десио рекордни принос.

Према мишљењу стручњака ФАО, увећање светских резерви житарица ће довести до тога да ће однос резерви према потрошњи достићи 23%. Али без обзира на то, број гладних на планети неће бити смањен. Напротив, у низу земаља Африке и Азије овај проблем ће бити још акутнији. Негде, између осталог на Филипинима, таква ситуација се појавила због елементарне непогоде. Али често недостатак хране се објашњава баналним сиромаштвом људи, истиче Андреј Сизов, директор аналитичког центра СовЕкон, који се специјализује за анализу аграрних тржишта.

- Проблем глади – а сада у свету по оценама ФАО, гладује око милијарду људи – то није питање фактичког недостатка житарица. То је питање ниских прихода становништва. Пошто прехрамбена безбедност није зависност од увоза. Прехрамбена безбедност по одређењу истог тог ФАО физичка је и финансијска доступност намирница за становништво. Грубо говорећи, људима недостаје новца како би купили себи храну, зато они гладују. Упоредо са тим у развијеним земљама значајни део намирница, неколико десетина процента, једнставно се баца на ђубриште.

И то, иако су данас на међународном прехрамбеном тржишту прилично ниске цене. На део пољопривредних култура чак превише ниске, сматрају произвођачи. Зато предстоји неизбежни скок цена намирница и житарица, убеђен је аналитичар аграрних тржишта Андреј Сизов.

- Ако се говори о ценама житарица, сада се оне налазе на ниским нивоима у односу на показатеље последњих година. За кукуруз су практично крахирале: у последњих месец дана цене кукуруза су пале један и по пут. Али у целини, по мени, епоха ниских цена је завршена. Свету су потребне више цене како би постојала средства за инвестиције у агротехнологије, како би се увећала површина усева и повећао принос, как оби планета могла да нахрани себе у будућности.

Прелиминарне прогнозе експерата за принос озиме пшенице посејане у Северној полулопти, такође су врло оптимистичне. Упоредо са тим презасићеност тржишта не прети. Становништво Земље расте, његове потребе се увећавају. У том контексту у аграрце се полажу посебне наде.

Наталија Коваљенко,