Балети Иржија Килиана на московској позорници

09-12-2013 10:35:49 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Московски музички театар Станиславски и Немирович-Данченко представио је премијеру балета Воштана крила. Њега је створио један од водећих светских кореографа - Чех Иржи Килиан. Данас на репертуару тог колектива има четири његове поставке. Оне могу да се дају током једне представе. Колекцију балета Килиана театар је формирао у току три године. Две приредбе су у то време већ добиле националну позоришну награду Златна маска. Трећа је недавно номинована за њу.

Уочи премијере балета Воштана крила продуцент театра, Ирина Черномурова, подсетила је да се завршава унакрсна Година Русије и Холандије. Стваралаштво истакнутог чешког уметника Иржија Килиана је тесно повезано с Холандским театром балета, с којим он сарађује током више година:

- Овај рад посвећујемо Години Холандије у Русији. Килиан је бог на територији савремене игре. То је извор инспирације за многе савремене кореографе.

Управо зато, када се балетска трупа московског театра обратила савременој кореографији и почела да формира свој репертоар, додајући радове светскитх доајена, пре других је разаматрано било стваралаштво Иржја Килиана. Уметници су подржали ову идеју. Сам Килиан је марљиво пратио све премијере: гледао снимке проба и Генералних проба, износио примедбе. Између осталог, прва три балета је изабрао сам театар, док је последња премијера - Воштана крила - била остварена на предлог самог кореографа.

Московски играчи радо су учили балете Килиана, освајајући нову за себе стилистику. У сва 4 балета Иржија Килиана учествује, например, Алексеј Љубимов. У интервјуу Гласу Русије он је испричао о свом односу према кореографији Килиана:

- Он ствара апсолутно различите приредбе. Уопште се не чини да је то исти човек. У једној мораш бити прав, у другој, обрнуто – некако искривљен.

Алексеја подржава Марија Тјурина, која такође игра у све четири приредбе Иржија Килиана у Москви. У интервјуу Гласу Русије она је рекла:

- Сваки балет ми се допада на свој начин. У сваком налазим нешто ново за себе. Технички, свакако, морало је да се навикне, али је кореографија веома музикална и емотивно мени блиска.

Критици се слажу да је балет Воштана крила - уздржан, аскетичан, он није толико атрактиван као што су три претходне поставке. Међутим, све 4 једночинке у оквиру једне приредбе пружају представу о различитим периодима стваралаштва уметника, као и о широким могућностима играча Театра Станиславски и Немирович-Данченко.

Наталија Викторова,