БРИКС: перспективе сарадње

09-12-2013 09:57:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


2014. године земље БРИКС планирају да усвоје стратегију развоја економске сарадње, која ће одразити правац напредовања. Геополитички противници БРИКС стално покушавају да сахране алијансу, те прогнозирају њену неизбежну пропаст због унутрашњих противречности. Међутим, учесници савеза, напротив, сматрају да партнерство има велику будућност.

Данас је БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и ЈАР) утицајно међународно удружење, које заступа 43 одсто становника планете и више од четвртине економије. При томе темпо раста бруто-домаћег производа код земаља БРИКС повећава се брже него код западних земаља.

После тога, када су били објављени ови подаци, аналитичари Старог и Новог Света су почели да називају БРИКС вештачким савезом, који ће ускоро престати да постоји због унутрашњих противречности. Међутим, сами учесници те организације на седници Аналитичког савета ове године одлучили су да створе базу података ради размене економских и других информација и сопствену Банку развоја. Будући финансијски орган многи експерти већ данас називају противтежом структура, које се налазе под утицајем Запада, - ММФ и Светској банци, - каже председник Фонда Јединство ради Русије Вјачеслав Никонов.

- Капитал у износу 50 милијарди долара је довољно велики новац, који може да буде искоришћен и за развој самих земаља БРИКС, и за циљеве међународног развоја. Ништа мањи значај има и формирање стабилизационог фонда БРИКС у износу 100 милијарди долара, који мора да буде искоришћен у случају недовољне ликвидности на светским тржиштима.

Државе-учеснице БРИКС имају за циљ модернизацију светског економског система, у центру којег се налазе САД и ЕУ, прича амбасадор за посебне налоге МСП РФ Вадим Луков.

- БРИКС је удружење држава, збијено стратешком тежњом за дубоком реформом међународне финансијске, економске архитектуре. Пред нашим земљама су заједнички изазови, који се укратко зову изазови модернизације. Постоје јединствено искуство реформи, велики валутно-финансијски ресурси. Постоји политичка воља руководства да савлада тешкоће и води наше земље путем динамичнијег развоја.

Идуће године државама БРИКС предстоји да реше питања, повезана с царинским правилима, као и разлику у саставним деловима бруто-домаћег производа у земљама-учесницама. Без обзира на то, што се чланице удружења и даље оријентишу на спољне партнере, унутрашња сарадња и даље се активно повећава. Данас укупно делује више од 20 врста сарадње у оквиру БРИКС, почев од самита шефова блока и завршавајући експертним дијалогом, који делује на сталној основи.

Ксенија Мељникова,