Народна средства против грипа: шта узимати, а шта избегавати

08-12-2013 12:50:32 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Зима, влага, бљузгавица, хладан ветар. Лако је прехалдити се или поквасити ноге, тада болест не може да се избегне. Мада у медицинској терминологији болест „прехлада“ не постоји. Има болести изазваних вирусним инфекцијама. Вирус може да дође споља, тачније човек може да се зарази.

Али и у људској крви циркулише мноштво вируса. До извесног тренутка они „ћуте“. Ипак чим се прехладите, уморите или још на неки начин ослабите организам, вирус се активизира и прелази у напад. Управо у овом кратком и тешко ухватљивом периоду користи повећана доза витамина Ц, топли напици са алекохолом и јака пилећа супа по бакином рецепту. И то уколико човек има довољно унутрашњих снага за борбу против болести, подвлачи водећи стручњак пројекта Вакцина.ру, лекар биофизичар Нели Соседова.

- Пилећа супа не може да победи живо биће, вирус. Супа је добра, наравно, ако пиле није било накљукано антибиотицима. Ако организам може да се бори, ако има сопствене снаге да победи инфекцију и слабост, супа помаже као средство за јачање које даје додатне снаге организму. А ако је организам врло слаб, он нема унутрашње ресурсе за борбу и пилећа супа може само да нашкоди. Зато што је то беланчевина и њена прерада одузима снаге организму.

При првим симптомима слабости важно је одредити чиме је она изазвана: вирусом грипа или једном од стотину респрираторних вируса, да ли је у питању бактеријална инфекција. Од исправне дијагнозе зависи не само ефикасност примене препарата, већ и њихова безбедност. Сви већ знају да су за време грипа антибиотици бескорисни и чак и штетни. Али чај са малином који је дошао из дубине векова за време грипа не треба такође пити. Он спушта температуру, али висока температура је потребна организму за борбу против вируса, каже лекар Нели Соседова.

- Осново за време грипа је уклањање вируса. Чај са малином спушта температуру. Али скок температуре за време грипа је последица деловања токсина вируса у крви. Кад не буде вируса, неће бити токсина, па неће бити ни температуре. Чај са малином не лечи, не уклања узрок болести.

Врло је штетно пити вруће напитке када имате температуру. Као и умотавати се у вунено ћебе и затварати прозоре. Пиће треба да буде обилно, собне температуре и пожељно да садржи минерале и соли које човек губи када се зноји. А ваздух у просторији где је болесник треба да буде свеж.

Лекари истичу да лежање у кревету није неопходан услов приликом лечења вирусних обољења. Не треба наравно бити активан, како се не би изазвао премор и компликације. На посао или у школу прва три дана боље је не ићи, како се не би заразио колектив. Али лежати док не прођу сви симптоми такође је штетно. Мишићи атрофирају, кости губе калцијум.

Наталија Коваленко,