Путин и Јанукович у Сочију разговарали и о споразуму о стратешком партнерству

07-12-2013 04:02:24 | | fakti.org/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин примио је у Сочију украјинског колегу Виктора Јануковича.

Састанак је имао радни карактер, а лидери две земље размотрили су билатералне односе и припреме заседања руско-украјинске међудржавне комисије у Москви, саопштио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Председник Украјине направио је станку на путу кући из Кине. Током кратке радне посете, разматрана су текућа питања у оквиру руско-украјинских билатералних односа, као и питања везана за припрему седницу руско-украјинске међудржавне комисије у Москви“ - рекао је Песков новинарима.

Информативна служба украјинског председника саопштила је да су размотрана питања трговинско-економске сарадње у различитим привредним гранама и израда будућег Споразума о стратешком партнерству.

До сусрет двојице председника дошло је након што је Украјина прекинула преговоре о потписивању споразума о придруживању Европској унији. Кијев истиче да не одустаје од потписивања споразума у будућности, али да морају бити узети у обзир сви ризици по украјинску привреду.

Последњи пут председници Русије и Украјине нашли су се један на један пре месец дана, 9. новембра, у Москви и свестрано размотрили трговинско-економске односе Москве и Кијева. Пре тога су се састали крајем октобра у Сочију.

Претходно је руски премијер Дмитриј Медведев примио у Москви потпредседника украјинске Владе Јурија Бојка. Разговарало се опет о „интензивирању сарадњу у више праваца“.

„У циљу наставка сарадње, договорио сам се и с председником и премијером Украјине да интензивирамо рад у више области“ - истакао је Медведев.

Он је напоменуо да је Украјину недавно посетио руски вице-премијер Дмитриј Рогозин, „који је обишао више предузећа, како би видео где може да се започне сарадња: у индустрији, војној и свемирској индустрији“.

„Али, морамо и даље да се крећемо напред“ - истакао је Медведев и нагласио да Украјина остаје „важан стратешки партнер Русије“.