Нек заборави на игру сваки који овде улази...

07-12-2013 10:10:20 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Шест година колоније строгог режима – таква је пресуда коју је москвоски градски суд изрекао Павлу Дмитриченку, солисту балета Бољшог театра. Он је проглашен за наручиоца кривичног дела које је одјекнуло у јавности – напада на уметничког руководиоца трупе Бољшог театра Сергеја Филина. 17. јануара извршилац напада, а то је познаник Дмитриченка, човек криминалне прошлости, бацио је киселину у лице жртви. Сви ученсици кривичног дела добили су велике казне затвора.

Ово кривично дело истраживано је скоро годину дана. Дуг је био и финални судски процес. Десет томова оптужбе читало се више од три сата. Сергеј Филин није био на суду. Он је на новом курсу лечења у Немачкој. Сазнавши за пресуду, Сергеј је рекао:

- Одлука коју је донео суд је можда једина правилна и праведна одлука. И она могућа казна која се данас предвиђа за слични злочин. Ни једна одлука суда, ни једна пресуда, ма каква била, све једно не може да ми врати моје здравље и моје очи.

Суд је узео у обзир и захтеве пострадале стране о надокнади материјалне штете. Од тренутка напада Сергеј Филин је претрпео више од 20 офталмолошких операција. Киселина која му је доспела у очи изазвала је значајан губитак вида и он тешко да ће бити потпуно враћен. Ипак скупо лечење ће бити настављено. Тако да су криминалци дужни да исплате и компензацију у висини од три и по милиона рубаља уз казну. Првобитно државни тужилац инсистирао је на строжој пресуди против Павла Дмитриченка. Претила му је казна затвора од 20 година. Ипак и 6 година чини се адвокату Сергеју Кадирову превише дугом казном. Јер у својим признањима Дмитриченко је инсистирао да се са извршиоцем договарао само да претуче Сергеја Филина. На пресуду Дмитриченку ће бити уложена жалба, изјавио је адвокат Кадиров одмах после суда.

- Одговорност коју би он могао да сноси је предвиђена чланом 116: избијање. То је управо оно о чему је Павел и говорио, на шта је пристао.

Између осталог извршилац злочина је признао да је самостално решио да примени киселину и слаже се за пресудом. А Павел Дмитриченко има 10 дана за улагање жалбе. И он се нада да се за њега врата још нису коначно затворила. Ипак на каријеру на балетској сцени ће морати да заборави.

Судбину руководоца балетске трупе Филина и водећег солисте Дмитриченка читавих годину дана пратио је не само Бољшој театар. Колектив је бурно поздравио повратак Сергеја Филина на посао почетком јесени. Културна јавност саосећа уметничком руководиоцу и жели му потпуни опоравак. Али ни Павла Дмитриченка не остављају без подршке. На пролеће отворено писмо у одбрану Дмитриченка написали су уметници и административни радници Бољшог театра. Како је говрио покојни патријарх Московски и све Русије Алексије Други, изнад права је само милост и изнад правде само опроштај...

Олга Бугрова,