Правобранилачке НВО добиће државне грантове

07-12-2013 01:45:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Неколико правобранилачких невладиних организација од којих је држава тражила регистрацију у својства страних агената, 2014. године добиће државне грантове. Пун списак оних који ће се финансирати на рачун државног буџета биће објављен ускоро. Формриањем списка бави се савезни друштвени покрет Грађанско достојанство на челу са Елом Памфиловом.

Укупна сума финансирања НВО одређена је на око 200 милиона рубаља. Истина, међу невладиним организацијама она неће бити подједнако распоређена, већ у зависности од важности и сложености делатности. Ипак само добијање државних грантова и подршке од стране власти важан је корак за развој и јачање правобранилачког покрета у Русији, подвукоа је у интервјуу за Глас Русије члан Московске Хесиншке групе Валериј Боршчов.

- Сама идеја формирања фонда Грађанско достојанство врло је исправна. Раније када су се правобранилачке организације обраћале Друтшвеној комори, обично им је било одбијано издавање грантова. А овај фонд је оријентисан на подршку управо правобранилачких организација. И то што је на челу Ела Памфилова, доста је важно. Она је низ година била на челу комисије за људска права, она се одлично оријентише у тој проблематици, добро познаје читаву организацију.

Већ се зна да ће грантове добити такве познате правобранилачке организације као што је Глас, Агора, Московска Хелсиншка група, Комитет војничких мајки Русије, покрет За људска права, Грађанска помоћ и Меморијал. Нема ничег необичног што су ове НВО одобрене, објаснила је за Глас Русије председник Комитета Грађанска помоћ, руководилац мреже Миграција и право правобранилачког центра Меморијал Светлана Ганушкина.

- То су организације које раде одавно и чине нешто корисно за друштво. У то не сумњам. На пример, једна од наших организација, Миграција у право, то је мрежа правних консултација за мигранте по Русији. Уверна сам да овај рад и бесплатна правна подршка за државу су врло корисни, зато што то повећава општи ниво упућености у законе међу мигрантима. Са друге стране, постижемо то да се поштују закони у погледу њих. До сада наш рад је финансирала управа Врховног комесара УН за избеглице, али у последње време финансирање за Русију је било озбиљно умањено.

Почетком септембра 2013. године председник РФ Владимир Путин је издао наредбу да се издвоји 200 милиона рубаља за грантове НВО за реализацију социјално значајних пројеката и делатност у сфери праваи слобода човека. На конкурс покрета Грађанско достојанство пријавило се преко 700 организација. Ипак само нешто више од 200 добило је високу оцену експертске комисије. Главни критеријум приликом одабира пријава био је квалитет пројеката и корист коју доносе. Значај има ширина обухвата територије, као и оријентација за рад у регионима.

Милена Фаустова,