Пољска подигнута на украјински трозубац

07-12-2013 08:31:10 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Због јасних разлога за Русију је, за разлику од ЕУ, ситуација у Украјини питање од првостепене важности. Да ли ће на челу државе остати Јанукович који вечито лавира или ће после таласа протеста на власт доћи проевропски боксер Кличко нема принципијелног значаја за руско-украјинске односе.

У економском, геополитичком и културном смислу Русија ће и у будуће имати огроман утицај на Украјину, плаћајући привременим несугласицама у односима са Западом. Пољска звони на сва звона, али нема реалног утицаја ни на Европску унију, ни на Украјину. И никакве евре не намеравамо да делимо с њом из разлога унутрашње политике.

Зато је утицај Украјине на Пољску заиста велик. Док ће до 2015. године Русија примити Украјину у Царински савез у Пољској ће највероватније под громким антируским паролама на власт доћи десничарска странка Јарослава Качињског „Право и праведност“. Користећи украјинску тематику она ће покварити односе Пољске с Немачком, с ЕУ и коначно ће се посвађати с Русијом. Украјинска драма иде у прилог „Праву и праведности“.

Долазак на власт „Права и праведности“ у ситуацији оваквих догађаја у Украјини појачаће антиевропска расположења и антируску хистерију: ето, данас је Русија прогутала Украјину, а сутра ће доћи и до Пољске. Пољска ће почети да се наоружава против Русије. То ће бити исти такав апсурд као и политика врховног главног команданта пољске војске Едварда Ридза-Смиглог и министра иностраних послова Јузефа Бека према Немачкој уочи Другог светског рата. У борби против нуклеарне велесиле каква је Русија број беспилотних летелица ништа не решава. Уосталом, ни Русија, ни НАТО неће прибећи оружју у савременој политичкој игри.

Странка Качињског ће сахранити Пољску захваљујући њеним друштвеним расположењима. Ево у чему се састоји истинска важност украјинских догађаја за Пољску.

Упиљивши се у телевизијске екране Пољска прати шта се дешава на кијевском Мајдану. Овај призор узбуђује емоције, али не и мисли. Москва још увек није ангажовала проруске снаге у Украјине: зашто да се бави таквим ситницама? Кина се од 1956. године не меша у источноевропске послове. Украјинци који теже ка независности своје државе увек су се борили сами. Историја овог народа је много трагичнија од историје Пољске. С Кијевом нас повезују старе ране, интереси и обавезе. Међутим, долазак партије „Право и праведност“ је превисока цена за то.

Јержи Урбан,