Наранџаста револуција-2013 ће се завршити мирно

05-12-2013 07:38:15 | | Глас Русије, фото: spilno.tv/ vostok.rs |


Украјина се враћа у загрљај Русије, ЕУ је изгубила битку за Украјину, Украјина се опрашта од маште о ЕУ, Опозиција оптужује владу, Путин аплаудира. Могуће је бескрајно цитирати наслове чешких медија, важне коментаре на форумима у чешком интернету.

Протекле недеље је у Прагу био одржан митинг за подршку Мајдана, као и оглашена изјава МИП да Чешка позива Украјину да реши ситуацију путем дијалога. Чинило би се да је украјинска тема за Чехе малтене приоритет број 1. Да ли је то тако? Коментар посматрача и преводиоца Милана Дворжака:

- У Чешкој пажљиво прате догађаје у Украјини. Немојте заборавити, сматрамо себе иницијаторима Источног партнерства, које обухвата 6 постсовјетских држава, и то толико великих, као што је Украјина. У сваком случају, први самит партнерства је одржан у Прагу.


За чешко друштво су догађаји у Кијеву наранџаста револуција-2013 или нешто друго?

- Безусловно. Идеолошка повезаност тих догађаја постоји. И онда, 2004. године, и данас је правац протеста – за европски пут развоја земље. Међутим, знамо да у Украјини, као и у читавој Европи, налази се линија тектонске условне поделе на Запад и Исток. Један део украјинског друштва се обраћа Русији, други повезује своју будућност само са Великом Европом. То супротстављање се испољава и у властима, и на улицама.

Међутим, понекад се чини да се европска идеја уселила у главе свих Украјинаца.

- То је погрешан утисак. Видимо да се најмасовнији део оних, који протестују, налази у Кијеву, Ивано-Франковску и другим западним градовима.

Како процењујете став председника Јануковича у тој политичкој кризи? Има се утисак да он жели немогуће – да седи на две столице…

- Природно је да би за Украјину било најбоље, као што кажу и Чеси и Руси, да би вукови били сити, а овце читаве. Конкретно, Кијев би хтео да добије дивиденде од пријатељства и с ЕУ, и с Русијом. Само ми се чини да ниједна страна није спремна да пружи Кијеву у пуном обиму неопходну му помоћ. За председника је ситуација патовска.

Уствари, пратиммо геополитичку борбу између Брисела и Москве за постсовјетски простор. Чиме ће се то, према Вашем мишљењу, завршити? Хоће ли Русија изгубити утицај на тај регион?

- Да сам могао да погађам, саветовао бих берзама за велике паре. Међутим, мислим да ће украјинска администарција истрајати. У тој борби ће тактичка победа припасти Русији. Што се тиче стратешке перспективе будућности Украјине, не бих пристао да погађам.

Гајане Ханова,