Ја сам андроид или кога ће родити вештачка материца?

04-12-2013 10:34:03 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/chrismar/cc-by-nc/ vostok.r |


Вештачки човек ће се појавити у догледној будућности. Научници усмеравају своје напоре на стварање технологије вештачког рођења. Али какав ће бити човек рођен без оца и мајке? Физички можда и савршен, али по мишљењу експерата могући су озбиљни психолошки отклони. Па и да ли ће вештачког грађанина прихватити друштво?

Подстицај за бурну полемику у научној средини и међу друштвеним посленицима била је недавна пројекција филма француског режисера Мари Манди Вештачка материца: бестелесно рођење у Русији. Филм је посвећен технологијама ношења детета ван мајчиног тела. По мишљењу режисера, истраживаче подстиче у том правцу с једне стране развој технологија вештачке оплодње, са друге развој метода одржавања живота недоношчади. Манди покушава да скрене пажњу на етичку страну проблема, плашећи се да одсуство контакта са мајком негативно може да утиче на развој детета.

Стручњаци се слажу у једном: могућности за развој деце одвојено од женског тела појавиће се релативно брзо. За сада је рано говорити о кардиналним успесима експеримената. Ипак треба признати да је рад у том правцу већ довео до револуцинарних открића у области молекуларне биологије, неурофизилогије, трансплантологије и генетског инжењеринга.

А морална, етичка страна проблема изазивају код лекара и социолога велика питања. Јасно је да мисао и развој технике не може да се заустави. Али ипак улажући напоре научници треба да схвате ка каквом коначном циљу се крећу, подвлачи заменик директора Института за молекуларну генетику Вјачеслав Тарантул.

- Не сумњам у то да у перспективи нешто слично може да се појави. Питање је колико ће то бити савршено. Сада се много ради у том правцу. То је клонирање организама – теоријски можемо сада да то радимо, али су последице нејасне. Уз савремени ниво развоја технике добијаћемо нешто не баш сасвим нормално, са одступањима у многим погледима. Тако је и са вештачком материцом: док она не буде могла да даје нормалну децу проћи ће још сто година. Али не схватам баш зашто је то потребно.

Истина, како ће одрасти ова деца науке данас је тешко замислити, сматра члан Међународне асоцијације акушера гинеколога Стела Узденова.

- Мајка и плод је систем који се не сме раздвајати. Чак ако се не тиче неких духовних вредности, природа је тако уредила да мајка и плод треба да буду заједно. Када се све то дешава вештачки, сматрам да ништа добро од тога не може да испадне. Како ће се дете надаље развијати, расти? Вештачка материца је машина, компјутер. Сваки компјутер може неправилно да ради. Дете може да се роди, али шта ће бити са њим за 10-20 година, које потомство ће имати? Можда ће се број становника повећавати, али квалитет људи ће падати. То је против природе.

Главна намена жене, и то не може да уради ни један мушкарац, јесте да да живот другом бићу. А ко ће бити деца вештачке материце – људи или можда андроиди? Без обзира на све спорове ускоро ћемо то сазнати, јер научници су упорни људи.

Игор Силецки,