Сергеј Шојгу путује у Грчку

03-12-2013 10:48:25 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најављена је посета министра одбране Русије Сергеја Шојгуа Грчкој. Више пута је подвлачено да од свих европских земаља управо са Грчком Русија има најнапреднију војно-техничку сарадњу. Без обзира на притисак ЕУ и НАТО-а, Грци и даље купују руску војну технику.

Чиме Атину привлачи наша војна продукција и шта се може очекивати од предстојеће посете руског министра одбране? Мишљење војног аналитичара Виктора Литовкина:

- Без обзира на то што је Грчка члан НАТО-а, она је прилично самостална у избору парнтера за војно-техничку сарадњу. На пример, НАТО тврди да не може да направи заједно са Русијом систем ПРО због неподударања стандарда. А сва противваздушна одбрана Грчке је изграђена на руским противавинским ракетним комплексима, почев од преносних типа Игла, па до комплекса великог домета С-300 ПМУ. А има у грчком наоружању и наших противавинских ракетних комплекса Тор-М1, Бук-М1, Оса-АКМ. И испада да је неподударање стандарда банални изговор оних који не верују Русији.

Зашто Грци граде свој систем безбедности ослањајући се на руске војне испоруке?

- Зато што знају да се уговори са нама не условљавају политичким или економским захтевима. Ми не прибегавамо уцени, већ једноставно продајемо наоружање, помажемо да се њиме овлада, примамо официре те земље у своје школске центре, тренирано их на нашим полигонима. Између осталог противавионско-ракетни комплекс Оса АКМ Грчка је добила од Демократске републике Немачке када је после уједињења Бон почео да продаје најближим савезницима наоружање ове земље. Грчка је молила Русију да га модернизује. И тако се допао резултат, да је наручила још 16 оваквих комплекса. Уједно смо показали ефикаснији систем Тор-М1, Атина га је купила. А затим су купили и наш Бук. Између осталог, десила се занимљива прича са нашим противавионским ракетним комплексима С-300 ПМУ. Грци су објавили тендер за куповину противавионског ракетног система великог домета. Пријавиле су се Русија и САД. Између осталог Американци су инсистирали да Атина купи њихов Патриот. Грчкој као члану алијансе није згодно да не слуша САД и НАТО. Тада су они понудили Кипру да купи руски комплекс С-300 ПМУ. Кипар није финансијски могао то да изнесе. Грци су рекли – Платићемо! Турска, сазнавши за предстојећу кипарску куповину, негодовала је и изјавила да овај комплекс до острвске државе једноставно неће доћи. Атина је моментално реаговала: Помоћи ћемо пријатељима из Никозије и узети комплекс себи. Тако су на крају неки радиолокациони системи били постављени на Кипру, недалеко од ваздухопловне базе Велике Британије, а лансирни уређаји у Грчкој. Испало је да Грчка и Кипар сада имају јединствен систем ПВО – руски…

Шта може да се очекује од посете министра одбране Шојгуа Грчкој?

- Техника коју ми испоручујемо Грцима захтева модернизацију. На грчкој територији већ је направљено мешовито предузеће Рособоронсервис – Хелас и сада се поставља питање проширења делатности ове компаније. Јер део наруџбина је био направљен пре 10 година, технику треба модернизовати, ремонтовати. У наоружању Грчке осим руских ракетних противавинских комплекса има и наших бојевих возила пешадије, тенкова, војно-транспортних авиона, авиона амфибија, бродова ваздушног посматрања Зубр и много тога другог. Укупан обим испорука последњих година је премашио 5 милијарди америчких долара. Потребни су центри за сервисирање ове технике. И још ратна морнарица Русије има ексадру у Средоземном мору. Није искључено да ће се у току посете министри одбране договарати о могућности упловљавања руских бродова на одмор и мањи ремонт у грчке луке.

Испада да Грчка има посебан положај у НАТО-у. Зашто? Московски аналитичар сматра: треба узимати у обзир реалности. Тачније, постојање акутних пограничних проблема између Грчке и Турске, која је окупирала део Кипра. Само чланство у једном војно-политичком савезу спречава прелазак конфликта из хладог стадијума у врућ. У таквој ситуацији Грци морају свре време да буду на опрезу.

Гајане Ханова,