Налазите се на страници > Почетна > Економија > Ryanair ће летети у Русију

Ryanair ће летети у Русију

02-12-2013 05:49:11 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија је отворила небо за ирски лоукостер. У реду летења највећег буџетског авиопревозника у Европи Ryanair појавиће се Москва и Санкт-Петербург. Први летови су планирани за пролеће идуће године.

Ryanair ће у Русију летети из Ирске. Путнике из Санкт-Петербурга ће лоукостер највероватније примати на „Пулкову“. Што се тиче Москве преговори с аеродромима главног града су у највећем јеку. Засад се разматрају две варијанте: Домодједово и Внуково. Генерални директор консталтинг компаније „Инфомост“ Борис Рибак је о перспеткивама Ryanair каже:

- Перспективе су одличне. Компанија представља одређену конкуренцију, али не велику. Међутим, зна се да ако Ryanair негде уђе, он постепено почиње да шири своју делатност.

Ирска компанија је одлучила да рашири крила изнад руских пространстава након што је Русија увела систем неповратних карата. Одлука о томе је усвојена ових дана. Пре тога су сличан систем користиле стране компаније. Сад ће и путници руских превозника имати право да одбију да плате минималних 10 килограма пртљага ако га немају. Раније су морали да га плате у сваком случају. Такође, уколико желе, могу да се одрекну ручка. Све ће то бити узето у обзир приликом обрачунавања цене карте. Претпоставља се да ће она у просеку коштати за четвртину мање од обичне. Међутим, неће бити могуће да се она врати и да се добије компензација. Генерални директор онлајн-агенције „Авиакаса.ру“ Максим Побережник сматра да је

- Идеја одлична, али потрошачи сад треба пажљиво да гледају да ли ће моћи да врате карту или не. У иностранству су већ одавно навикли на то и све основне економске поткласе резервација су неповратне. Повратне су само карте скупе економске или бизнис класе.

Авиопревозници су и раније покушавали да уведу нискобуџетске летове у Русији. То су биле авиокомпаније Sky Express и „Авианова“. Међутим, њихово искуство се не може назвати успешним. Прва се од дискаунтера претворила у обичног превозника. Друга је банкротирала. Трошкови су били превелики. С појавом неповратних карата руско тржиште лоукостера ће знатно оживети, прогнозирају стручњаци. Своје место под сунцем изнад облака може да заузме Доброљот – пројекат руске аерофлоте, уверен је Максим Побережник:

- Оно што Аерофлот данас намерава да уради имаће успеха. Нискобуџетска авиокомпанија ће полетети и полетеће добро! Пројекат је прилично скуп и биће потрошено много новца да он крене и да се одржи у току првих година. Аерофлот ће користити све могуће инструменте и административне ресурсе како би развио овај бизнис.

Препоставља се да ће „Доброљот“ летети из Москве за Санкт-Петербург, Калињинград, Сочи, Самару и Јекатеринбург. По мишљењу стручњака, лоукостер неће бити конкуренција само авиокомпанијама, већ и железници.

Олег Обухов,