Земљани чекају космички ватромет

02-12-2013 12:41:31 | | Глас Русије, фото: НАСА/ vostok.rs |


"Комета века ISON, на коју је усмерена сва пажња астронома широм света, приближава се Сунцу. Данас, небеско тело треба да прође Перихелион - тако се назива најближа звезди тачка орбите. Према речима научника, комета ће тешко преживети сусрет са Сунцем. Међутим, пред свој крај, она ће становницима Земље пружити незабораван космички шоу.

Од самог почетка, овој комети су прорицали да ће постати најсјајнија у последњој деценији. То је разлог зашто је привукла пажњу астронома. Њену судбину су пратили од септембра прошле године - од тренутка када су је открили два научника из Русије и Белорусије - Артјом Новичонок и Виталиј Невски. Међутим, очекивани сјај комета је почела да сакупља тек у последњем тренутку - приближавајући се Земљи она је јако засијала. Према речима астронома, њен тренутни сјај се може поредити са сјајем најсјајније од свих звезда на небу - Сириусом. Објашњава шеф одељења за истраживање Месеца и планета државног Астрономског института Штернберг Владислав Шевченко:

- Повећање сјаја се везује за отпочињање бурног процеса избацивања материје из језгра комете и њеног кома. Тј. гасна компонента се интензивно избацује из леденог тела комете, чиме се повећава обим и величина светлећег облака и сам сјај.

Данас комета треба да прође на минималном растојању од Сунца - 1,16 милиона километара. Међутим, многи научници верују да ISON овај сусрет неће преживети: под утицајем гравитације и температуре од 3000 степени небеско тело ће се, вероватно, распасти на комаде - становнике земље чека велики космички ватромет, директор Уфимског планетаријума, Анатолиј Денисов.

- Она ће бити огромна репната звезда. Према прогнозама, тај реп ће бити 30 степени, па чак и виши, односно то је једна трећина удаљености од хоризонта до зенита. То је врло спектакуларан призор који ће се видети ујутру, у првим данима децембра. Од 3 до 5 децембра, комета ће се савршено јасно видети.

Сада ISON није видљив голим оком, јер се она буквално "утопила" у сунчане зраке. Али научници обећавају да ће предстојећи космички шоу бити ништа мање упечатљив, од оног од пре неколико година, када се на небу распала комета Лавџој. У 2011, на Бадње вече, читав свет су окружили фантастичнни снимци, на којима се на ноћном небу распада сјајни бели реп небеског тела. У то време, овај спектакл су могли видети само становници јужне хемисфере. Сада ће шарени шоу моћи видети становници северне хемисфере.


Ана Хрустаљова,