Шеф Роснано: «Преврнућемо Земљину куглу»

01-12-2013 05:12:18 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Руководиоци руских иновационих компанија размотрили су у Москви кључне проблеме нанотехнолошког бизниса. Други Конгрес предузећа наноиндустрије одржан је у дирекцији Роснано. Чак се и у сали за седнице осећао дух иновација. Фотеље су се котрљале на точкићима, светлели су LAD панели и гигантски телевизијски екран.

Делегати на конгресу су представљали, како различите економске гране, тако и компаније различитих величина. Све је зближавало учествовање у напредним технологијама. Чак и то што су резултат њиховог посла производи о којима пре неколико година нису ни сањали. Међутим, започињући овакав посао, људи наилазе на огроман број препрека, истакао је шеф Руског Роснано Анатолиј Чубајс. По његовим речима, треба учинити много тога и у смислу подршке законодавства и на стимулисању потражње.

Преко свог фонда Роснано може не само да уложи средства у приватна предузећа, већ и да пропагира њихове производе предлажући да се они унесу у списак набавке за препоруку. Тако је, на пример, било са жигосањем стоке уз помоћ радиофреквенције, захваљујући чему се подаци о болести животиње одмах преносе на компјутер. Шеф Роснано говори о најупечатљивијим пројектима.

- У пољопривреди је крајње занимљив пројекат под условним називом Рогови и копита. По јединстеној, заштићеној руској технологији градимо фабрику за производњу протеина из биолошких сировина. Друга област је енергетика, добијање уз помоћ генски модификованих бактерија дизел-горива из угљен-моноксида. То је апсолутно јединствена технологија. Гради се пилотска фабрика. Постоји низ биотехнолошких пројеката у фармакологији. Један од праваца су нова фармацеутска средства на биолошкој основи. Ово је, између осталог, повезано с обнављањем ткива код човека.

Да ли је реално уводити иновације у традиционалну грану као што је вађење гаса? Сарадња с Газпромом на овој основи је већ почела, наставља шеф Роснано.

- Имамо гигантске идеје. Намеравамо да преврнемо Земљину куглу. Једна од главних идеја је промена технологија приликом транспорта гаса. Пребацивање магистралних гасовода од класичног челика на полимеско-композитне материјале. То је промена целог комплекса Газпрома, потпуна промена концепције.

Учесници форума су саслушали реферате о актуелним темама. Шта је боље – бирати кадрове на тржишту или унапред усмеравати студенте на конкретно предузеће? Како учинити да стари нормативи не ометају увођење иновација? Како рекламирати производе? Јасно је да се ова питања појављују и ван оквира конгреса. Да би стално добијале одговоре, а уједно и браниле своје позиције у органима власти за фирме је боље да се уједине. Због тога је пре годину дана, још на првом конгресу, и основана Међугранска заједница наноиндустрије. Реч препуштамо њеном генералном директору Олги Крјуковој.

- Спремамо се да развијамо рад простора за дискусије у оквиру наше заједнице. Други правац наше делатности је информационо-аналитички. То је услуга коју пружамо нашим члановима. Још планирамо да на нашем простору стварамо и развијамо колективне пројекте за помоћ предузећима.

Руски нанобизнис мора да тражи свој сопствени пут. Не сме се само копирати искуство из иностранства, објашњава Анатолиј Чубајс.

- Озбиљно смо проучили све иновционе моделе који постоје на свету. Од Тајвана и Сингапура до Кореје и Израела. Безусловно, у сваком од ових искустава постоји нешто одговарајуће што се може користити у Русији. Међутим, ниједан од ових модела не може бити у потпуности поновљен у Русији. Врло су специфични услови, гигантске су размера, друга је индустријска средина.

Иновациона сфера се са сигурношћу креће ка циљу, који је одредио Роснано. То је напредовање до 2015. године до нивоа производње од 300 милијарди рубаља у компаније које инвестира Роснано и 600 милијарди од независних компанија. Ови параметри се нису мењали чак ни за време кризе. Зато што је наша наноиндустрија чврсто стала на ноге. Дакле, да ли је ова грана рођена? – упитао је дописник Гласа Русије Анатолија Чубајса.

- На наше очи. Овде је представљено 160 предузећа, од којих већина, пре 5-6 година, у тренутку оснивања Роснано, једноставно није постојала.

Пожелимо великом руском наноброду успешну пловидбу!

Борис павлишчев,