Акт о оснивању Евроазијског савеза биће спреман за потписивање до маја 2014.

30-11-2013 11:41:34 | | fakti.org/ vostok.rs |


Споразум о оснивању Евроазијског економског савеза биће потписан и ратификован 2014. године, изјавио је председник Државне Думе Руске Федерације Сергеј Наришкин отварајући у Казању Међународни форум „Евроазијска економска перспектива”.

„Наш форум одржава се уочи 2014.године. То ће бити одлучујућа година у евроазијском интеграцијама” – рекао је председник доњег дома руског парламента.

„Управо ће следеће године, прецизирао је Наришкин, бити „потписан и ратификован споразум о Евроазијском економском савезу”, у складу са одлуком Високог Евроазијског економског савета„.

Овај најважнији међународни документ за постсовјетски простор обезбедиће фазно отклањање изузетака и ограничења у трговини и створити потпуну слободу у промету робе, услуга, капитала и радне снаге, указао је председник Думе.

Према његовим речима, тај споразум ће бити спреман за потписивање до маја 2014. године.

Потписивањем споразума о Евроазијском економском савезу, према речима Наришкина, „биће пренет на евроазијске интеграције неопходни правни субјективитет”, при чему ће Евроазијска економска комисија, као и Евроазијски суд бити најважнији органи нове межународне организације – Евроазијске економске уније.

„Засад су у фази дискусије питања о могућој парламентарној димензији уније у настанку” – рекао је Наришкин.

Планирано је да Евроазијски економски савез ”прохода„ 1. јануара 2015.године.

„О узалудности покушаја да се засмета геополитичком избору наших земаља и евроазијским интеграцијама, најбоље говоре успеси Царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана и њиховог Јединственог економског простора, оценио је Наришкин.

Закључио је да данас у свету настаје нови и озбиљни геополитички играч – Евроазијски економски.

„Државе – учеснице Царинске уније и Јединственог економског простора имају, нагласио је, посебну историјску одговорност. Обавезни смо да створимо ефикасни и узајамно корисни Евроазијски економски савез”.

Наришкин је оценио да никакве политичке одлуке не могу поделити народе Украјине и Русије.

„Никакве конјунктурне политичке одлуке, које су донете под спољним притиском, неће моћи да поделе наше народе који имају заједничку историју, економију, културне и духовне корене. Зато ће врата за пуноправно учешће Украјине у евроазијским интеграцијама увек бити отворена” – рекао је Наришкин.

Председник Думе посебно је указао да Русија никада није супротстављала европски и евроазијски вектор интеграција: „Више пута сам говорио да су европске интеграције само део глобалних интеграционих процеса на евроазијском континенту и истицао да је то могућност за стварање општеевропског простора”.