Да ли неко хоће да уклони трагове НАТО рушења Србије?

30-11-2013 11:13:39 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Dungodung/cc-by-nc/ vos |


Трагом вести од пре неколико дана да је почело рашчишћавање рушевина бившег Генералштаба у самом центру Београда, ког је разорним пројектилима уништио НАТО савез у агресији на тадашњу Југославију, то јест на Србију, поставља се питање – да ли неко хоће да уклони трагове НАТО рушења, и зашто би то могао бити нечији интерес?

Подсетимо, Северноатлантска алијанса је током вишемесечног бомбардовања Србије 1999. године између осталог уништила и импресивно здање Генералштаба, које је својевремено било процењено на око 45 милиона евра, јер је заузимало укупну површину од преко 30.000 квадратних метара, а сматрано је и за прави архитектонски бисер. Такође, том здању је додељен статус споменика културе, а последњих десетак година је имало сврху подсећања на злочин који је учињен над Србијом, па су зато и многи туристи на бизаран начин то сматрали атракцијом и обавезно су сликали сабласне рушевине, а истину о последицама бомбардовања су односили са собом у своје земље.

Иначе, посебно су стране дипломате и државници били згранути приликом својих посета Београду, и тешко су могли да поверују да је тако нешто било могуће да се деси у савремено доба, односно да се тако дивљачки уништава једна земља такорећи у срцу Европе, на прагу 21. века.

Међутим, како је ових дана рекао портпарол Министарства одбране Србије, мајор Кривокапић, радници Војнограђевинске установе Београд су почели да уклањају армирано бетонску конструкцију некадашњег улаза у тај објекат, и још је додао они у овом периоду започињу радове и очекују долазак камиона и механизације која ће износити камење. Он је навео да је планирано време извођења радова на рашчишћавању рушевина Генералштаба 70 радних дана, а површина која ће бити расчишћена износи око 2.100 квадратних метара.

А на новинарско питање - да ли Министарство одбране и Војска Србије чисте објекат због доласка инвеститора заинтересованих за изградњу хотела, мајор Кривокапић је одговорио да то питање није у надлежности Министарства одбране, нити Војске Србије, него да они засад само желе да очисте тај део како би га учинили угледнијим и да би на том простору насули земљиште и озеленили га, а затим ће урадити нови асфалт, како би по његовим речима, све изгледало пристојније и угледније.

Међутим, поменуте претпоставке да се све то чини ради приватизације и доласка страних инвеститора су се потврдиле, с обзиром да је први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио да су Уједињени Арапски Емирати и његов пријатељ Шеик Мухамед спремни да инвестирају у обнову зграде Генералштаба, и још је додао да од Генералштаба може да се направи "нешто лепше".

А нешто слично се могло чути и пре недељу дана, након недавне посете премијера Ивице Дачића Сједињеним Државама, када је било говора о томе да је и амерички краљ некретнина Доналд Трамп заинтересован да баш на тој локацији изгради луксузан хотел.

Дакле, у скорој будућности ће се видети шта ће се десити са зградом Генералштаба у средишту Београда, и да ли ће заиста на месту злочина да се појави туристички објекат. Како се сада чини, са тог места ће нестати један од најочигледнијих доказа нечувеног злочина НАТО над Србијом, па се зато у јавности чак појављују и сумње да се све то можда ради због могућег тихог учлањења Србије у тај војни савез. А онда би поготово у том случају здање срушеног Генералштаба представљало непријатно подсећање на агресију, барем за оне који су је починили.

Ратко Паић,