Није се нашла замена за шефа Европских олимпијских комитета

27-11-2013 10:19:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Европских олимпијских комитета (ЕОК) Ирац Патрик Хики поново је изабран за трећи мандат. Он ће бити на челу ЕОК све до 2017. године. Дакле, управо под његовом управом ће бити одржане прве Европске игре, које ће Баку примати 2015. године.

Поновно изабрање Патрика Хики је одржано на седници генералне скупштине Европских олимпијских комитета у Риму. 68-годишњи Ирац Хики је на челу ЕОК од 2005. године. Пре тога је он био потпредседник и генерални секретар те организације. И то, како је испричао Гласу Русије председник Федерације спортских новинара Николај Долгополов, ауторитет Хикија је толико велик да на изборима председника ЕОК он није имао конкуренте.

- Давно је било познато да ће Хики бити безалтернативни председник.

Хики је један од аутора пројекта одржавања првих Европских игара. Оне ће бити одржане 2015. године у Бакуу и постати та такмичења, где европски спортисти могу да се покажу између Олимпијада. У Европским играма ће учествовати спортисти из 49 земаља. Иначе сами Европски олимпијски комитети могу да изгледају као сувишна структура, јер поред њих постоји много познатији Међународни олимпијски комитет (МОК). Усвари функције тих организација су различите, - каже Николај Долгопролов.

- МОК је далеко, док Хаки и Европски олимпијски комитети су близу. Они се баве тиме, што помажу развијању међународног спорта у Европи. То је важан и озбиљан задатак, јер је у Европи данас дошло до спортског застоја. Када се сагледају резултати последњих Олимпијских иагара, приметно је повлачење Европе. Азијске земље, баш обрнуто, напредују, и то, и у зимским спортовима, и у летњим. Дакле, Европа има пуно посла. Треба стићи Азију. Ту локомотиву је тешко стићи, можда ће машиновођа Хаки помоћи.

О значају рада ЕОК је говорио и папа Фрањо. Он је одобрио делатност Европских олимпијских комитета, који се труде да помоћу спорта допринесу развоју човека и социјалном братству. Спорт помаже здравом савладавању самих себе и свог егоизма, развија дух самопрегорности – и при правилном прилазу – доприноси искрености у међуљудским односима, пријатељству и уважавању правила, - поучавао је спортисте понтифик.

Артјом Кобзев,