Украјина тражи нове кредите

27-11-2013 09:40:56 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Украјина се бори против рецесије, те под хитно тражи помоћ, коју ЕУ не може или не жели да јој пружи. Пре свега је реч о новим кредитима, које ММФ одустаје да пружи Кијеву. У ауторитативној консалтиншкој компанији IHS Global Insight счматрају да одлука Кијева да одгоди припрему за споразум о удруживању с ЕУ може да се одрази на перспективама добијања финансијске помоћи.

Притисак од стране данашњих и потенцијалних кредитора Украјине у средњорочној перспективи ће остати, каже шеф аналитичког оделења финансијске групе "Лайф Капитал Пробизнесбанк" Валериј Пивењ:

- Без обзира на повољну прогнозу за идућу годину, говорити о томе да ће Кијев успети да савлада све проблеме, не вреди. За сада, безусловно, постоји притисак и од стране међународних кредитора, и од стране рејтиншких агенција. Нешто се мења, али за сада не толико да би потенцијални кредитори поверовали да је у земљи све добро.

Иначе, велике износе ММФ Украијни није обећао. Кредитор је могао да издвоји само 4 милијарде долара. ЕУ, од удруживања с којом Кијев за сада не одустаје, обећала је да извоји 7 милијарди евра у току 7 година, односно, по 1 милијарду годишње. При томе само за адаптацију техничких регламената за европске захтеве Украјини је неопходно око 170 милијарди евра. Вероватно је управо зато премијер Николај Азаров назвао толико сиромашан износ кредита ЕУ помоћу просјаку на папрати. Украјинске власти мораће да траже нове могућности привлачења новца у економију, сматра главни економиста за Русију и ЗНД Bank of America Merrill Lynch Владимир Осаковски:

- Украјина има финансијске тешкоће. Кијеву је неопходно наћи стабилне изворе финансирања, између осталог и валутног, и то што пре. Украјинска страна тражи новац свуда: не само у Русији, ЕУ и ММФ. Председник Виктор Jaнукович ће крајем године посетити Кину. Тај ће тај задатак, изгледа, бити један од основних на дневном реду.

Ради минимизирања ризика дефолта, према прорачунима стручака, Кијеву је неопходно привући око 15 милијарди долара. Коментар Владимира Осаковског:

- Хоће ли моћи или неће - то питање постављају себи практично сви инвеститори украјинских обвезница. За сада се може казати да Кијев има новац. Према нашим прорачунима, док златновалутне резерве премашују 15 млрд долара, Кијев може да размишља где да позајми новац. Данас оне износе нешто више од 20 млрд.

За сада економски показатељи се и даље погоршавају. Бруто-домаћи производ према резултатима 10 месеци се смањио више него за 0,5 одсто. Судећи по свему, Украјина неће моћи да савлада рецесију ове године, без обзира на то, што у буџету стоји раст на нивоу 3,4 одсто.

Татјана Голованова,