Московска етапа Гран-при: узлетања и падови

26-11-2013 02:11:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски спортисти уметничког клизања у етапи Гран-при, одржаној у Москви од 22. до 24. новембра, добили су 4 медаље: две златне, и две сребрне.

Код жена је златну медаљу московске етапе Гран-при добила 15-годишња Јулија Липницка. Млада Рускиња је лидирала после кратког програма. Међутим, слободни програм она очито није савладала. После неколико озбиљних грешака, она се нашла иза искусне Каролине Костнер из Италије, добитнице бројних награда. Међутим, према суми бодова из оба програма она је сачувала прво место.

Тиме је Липницка не само гарантовала себи финале те серије, већ и пружила такву могућност за још једну Рускињу, 15-годишњу Јелену Родионову. Ако се узме у обзир да ће у финалу учествовати победнице претходних етепа Гран-при Аделина Сотникова и Ана Погорилаја, то значи да ће у Јапану у такмичењима учествовати 4 од 6 учесница из Русије. Новинари у шали називају предстојећа такмичења мини-шампионатом Русије.

У турниру играчких дуета златне медаље московског Гран-при су добили Јекатерина Боброва и Дмитриј Соловјов. Додуше, ни они нису били беспрекорни. Међутим, и они ће учествовати у финалу те серије.

Озбиљна поука је постала московска етапа за Максима Ковтуна. 18-годишњи спортиста је сјајно наступио у кратком програму са два четворострука скока. Први пут у својој каријери је он добио 90 бодова. Међутим, у слободном програму он је доживео неуспех. Нисам савладао трему, - признао је спортиста, који је добио сребрну медаљу.

- Све до задњег тренутка сам се борио са тремом. Да сам испунио први елемент, било би лакше. Међутим, после првог пада сам клонуо.

Максим Ковтун ће се потрудити да у финалу Гран-при докаже да је достојан учешћа у Олимпијади у Сочију, као и да се рехабилитује пред својим обожаваоцима.

У турниру спортских парова Русије Вера Базарова и Јуриј Ларионов су наступили без већих грешава. Межутим, нису стигли да победе немачки пар, победнике многих турнира Алену Савченко и Робина Шолкови. Руси су били други, зато неће учествовати у финалу Гран-при. Без обзира на то задовољни смо наступом, - каже Вера Базарова.

- Данас смо најзад савладали свој слободни програм. Иначе финале Гран-при није наш главни циљ у овој сезони. Протекле године смо били практично лидери у финалу, а затим смо пропустили европски шампионат и шампионат у Русији. Ове године ћемо чувати снаге за основна такмичења – шампионате Русије, Европе и Олимпијаду.

Дакле, у финалу Гран-при ће наступити само руски пар – светски шампиони и шампиони Европе Татјана Волосожар и Максим Трањков. У Јапану ће се Руси први пут у овој сезони такмичити са својим евентуалним супарницима у борби за златну медаљу Олимпијаде Сочи-2014 Савченко-Шолкови. У Москви четвороструки светски шампиони из Немачке, без обзира на грешке у оба програма, добили су златну медаљу. Иначе је јасно: немачки пар на оваквом нивоу наступа неће моћи да се такмичи с Волосожар и Трањковим. Разлика у оценама износи више од 30 бодова.

Светлана Калмикова,