Да ли је могућ "џихад" на Западу?

26-11-2013 12:24:53 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Шефови низа западних обавештајних служби су изразили бојазан да би повратници из рата у Сирији, грађани Европе и Сједињених Америчких Држава, постали безбедносна претња код куће.

На снимцима на YouTube, милитанати обећавају да ће после Сирије њихов следећи циљ бити земље које су некада давно прихватиле њихове родитеље. Тако, 20. новембра, амерички држављанин се пред камерама заклео: "Убијаћемо све пред собом". Међутим, само неколико минута касније, његове планове је осујетио пуцањ из пушке сиријске регуларне војске. Али, осим њега, у Сирији се и даље налазе "Европљани" и "Американци" са сличним идејама. Хоће ли улице европских и америчких градова личити на оне из Багдада и Алепа?

Не. Заправо, терор је дуг и стални пратилац цивилизација. У Европи и Сједињеним Америчким Државама он већ дуго траје, и пре доласка мреже џихадиста. Они су само епизода у дугој историји испуњеној свим врстама оних који прете да из основа промене свет. На смену изумрлих, појављују се нови који ће исто тако нестали без трага. Постојали су и опасни тајни непријатељи, и исто као и несмотрено отворена екзалтирана омладина. Колико ће их се сада скупити у Сирији за "велики рат" са Западом?

Од 5-10 хиљада "страних" бораца у Сирији, пут на Запад је отворен за око хиљаду "џихадиста" са пасошима европских земаља (по тајном извештају немачке обавештајне службе (Spiegel, 21. октобра). С тим што се, ова хиљада састоји из десетак, максимум стотину грађана из различитих земаља. Неки настрадају у Сирији, а неки не желе да се врате. Они који се усуде да се врате натраг, растуре се по својим домовима, и стотине се опет распадну на појединце. Код велике већине оних који купе повратну карту, према мишљењу експерата, жудња за опасним авантурама заувек нестаје након окрутних лекција из стварног рата. Они знају: код куће су јаке безбедносне структуре, а број поузданих истомишљеника је немерљиво мали..

Наравно, претња и даље постоји, чак и ако остану само појединци. Са својим пасошима, они заиста могу да се слободно крећу Европом и САД. Према речима бившег аналитичара ЦИА Мајкла Шејера, "они долазе кући са листом контаката колега-муџахида, који им могу дати савете и пружити материјалну помоћ".

Сада, за "европског грађанина не-европске крви" пут у топли загрљај тајних служби почиње од тренутка када он скрене на себе пажњу, на пример, куповином карте до Истанбула. Ако се врати, пратиће га до краја живота. Свуда.

Од почетка глобалног рата против тероризма систем борбе са његовим потенцијалним носиоцима такође је постао глобални. Непрестано се усавршава. Од почетка века, милитантима је успело само једном да покажу своје могућности, и то када су 2004 извели нападе у Мадриду, тачно 911 дана након тзв. "9/11" - напада 11. септембра 2001, у Њујорку. Већ у 2005, у бомбашком нападу у Лондону, реализован је само део злочиначких планова. Сада, заједничким напорима служби безбедности - са ретким изузецима - сасвим се успешно неутралишу такви напади. Шта рећи о Западу, када се део Талибана, по сопственом признању, преселио да ратује у Сирији јер им пакистанске обавештајне агенције нису дозволиле да то раде код куће?

Претње "џихада" Западу, као и обично, доказ су још једног пораза његових присталица на Истоку. 20. новембра је и Ројтерс пренео из Сирије признавање анонимног извора из фронта Ан-Нустра: "Режим има више шансе на победу". Није ни чудо: реализација чудних и сурових идеја светског поредка у пракси и овде је неизбежно довела до својих искључења.

Коначно, не треба заборавити да се сада кући враћају и специјалне јединице полиција скоро свих европских земљама са искуством у борбама са терором у самим његовим извориштима. Њих самих ништа не може изненадити.

Изјава служби безбедности о бризи за нашу сигурност - није лоше подсетити да још увек треба бити опрезан. Време терористи, нажалост, још није прошло. Али ера хаоса, срећом, још није завладала.

Вадим Ферсович,