Сарајевски систематски удари на Републику Српску

25-11-2013 04:32:21 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Политички лидери из Федерације БиХ покушавају у свакој прилици да угрозе и оспоре уставну позицију Републике Српске. Тако су до сада више десетина пута Бакир Изетбеговић, члан председништва БиХ, Сулејман Тихић, председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић и остали, поднели велики број иницијатива и захтева за оцену уставности према разним правосудним институцијама, а све против "неуставности" закона и Устава Републике Српске, а све у циљу стварања унитарне БиХ и постепеном укидању Републике Српске.

Последњи пример оваквих радњи је оспоравање празника, Дана Републике Српске, који се обележава 9. јануара, дан када је створена Република Србска.

Важно је напоменути само неке од примера досадашњих оспоравања уставности закона и Устава Републике Српске, а као што је укидање химне Републике Српске "Боже правде" јер је "повређен витални национални интерес конститутивног бошњачког народа", укинут је грб Републике Српске (двоглави орао са штитом) такође због "повреде виталног националног интереса конститутивног бошњачког народа" те је и он замењен новим. Неки од такође оспорених правних аката Републике Српске су Закон о државној имовини у РС, Устав Републике Српске у смислу избора председника, надаље тужба због дискриминације припадника тзв. Армије БиХ - непријатељске војске, те оспоравање мноштва других закона и одредаба Устава Републике Српске.

Последњи удар на Републику Српску је оспоравање Дана Републике, а који захтев за оцену уставности је упућен Уставном суду БиХ од стране Бакира Изетбеговића. Да иронија буде већа то је учинио на православни Божић. Уставни суд БиХ је затражио мишљење Европског одбора за демократију кроз право (Венецијанска комисија), те је она оценила да је прослава Дана Републике Српске "наметнута свим грађанима и да је он подстакнут осећајима и догађајима од значаја за само један народ, а да га друге заједнице сматрају болном успоменом и да може довести до дискриминације према другим народима". Званичници Републике Српске сматрају да је мишљење Венецијанске комисије неоправадано и да нико није приморан да тај дан слави, истакао је и председник Републике Српске.

- Знам да ћемо 9. јануар славити док год постоји Република Србска, а пошто је она трајна категорија, 9. јануар је Дан Републике, како год се то коме свидело или не свидело.

По достављању горе поменутог мишљења Венецијанске комисије (које има саветодавни карактер) Уставном суду Босне и Херцеговине, судије ће донети коначну одлуку у вези са овим питањем. Званичници Републике Српске очекују да ће одлука бити донета у складу са правом. Са друге стране, у Уставном суду БиХ се налази девет судија, од којих су два из Републике Српске, те је можда и очигледно да ће одлука бити донета прегласавањем - вечитим проблемом као и до сада безброј пута наметнутим одлукама и законима "врховног поглавара" како зову Високог представника. У сваком случају, ово је још један помак у спорој и осмишљеној борби за слабљење уставне позиције Републике Српске, слабљење њених институција, те на крају њеног укидања, а све то по осмишљеној сарајевској унитаризацији БиХ.

Можда би требали да подсетимо представнике Републике Српске да и они имају право послати захтев за оцену уставности Уставном суду, на пример, јер су грб и застава Федерације БиХ "у супротности са Уставом и због тога јер су дискриминаторски" јер симболи на њима представљају само хрватски и бошњачки народ, те би могли покренути још веома дуги низ "неуставности" закона Федерације БиХ.

Вања Савићевић,