Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Цена тренутка

Цена тренутка

25-11-2013 09:37:01 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Некада су се североамерички Индијанци помоћу ових саоница спуштали с планина Монтане, сличну конструкцију су користили и норвешки рибари. Први савремени скелетон је изумио Енглез, док су законодавци моде у том олимпијском спорту становници земаља бившег СССР-а. Три представника те земље, која више не постоји, спремни су да се боре за прво место на олимпијском постољу Сочија.

Фебруар 2013. године, швајцарски Санкт-Мориц, финале светског шампионата у скелетону. Сваки делић секунде је способан да промени резултате протокола, једна грешка, тренутна забуна, те фаворит спуштања на скелетону може да изгуби шансу да добије медаљу. Иначе, већина експерата може да тачно погоди презимена спортиста, који ће бити у саставу тројице. Фаворитом се сматра двоструки тријумфатор светских шампиона Летонац Мартињш Дукурс. Добре шансе на медаљу имају Руси Сергеј Чудинов и Александар Третјаков. Последњи је добитник бронзане медаље Олимпијаде Ванкувера, где је сребрну медаљу добио Дукурс. Онда је 2010. године Александар Третјаков постао први Рус, који је добио медаљу у том спорту. После финиша он није крио своја осећања.

- Срећан сам, хвала свима, ко је навијао за мене. Русији, свим навијачима Русије посвећујем моју бронзану медаљу.

Мартињш Дукурс је био незадовољан својим наступом . Рус је добио своју бронзану медаљу Ванкувера, док је Летонац промашио златну, уступивши прво место у трећем покушају. Иначе, две следеће године у светским шампионатима он је стално покушавао да докаже да је главни скелетониста планете. И на светском шампионату у Санкт-Морицу ове године од њега су чекали хет-трик. Међутим, Рус Третјаков је престигао свог опонента. И те како! 46 стотих секунде, у животу је то трен, али је у скелетону он ненадокнадив.

- Био је максимални циљ, мени је било тешко, али сам се концентрисао. Стекао сам искуство.

Још један Рус - Сергеј Чудинов - постао је трећи на том шампионату. Он је иначе земљак чувеног Алберта Демченка, они су заједно похађали исту детињско-омладинску школу у граду Чусовој у Пермском крају. Мада Сергеј Чудинов нема толико јарке успехе, као што има његов друг у тиму Третјаков или Летонац Мартињш Дукурс, и он ће се на Олимпијади у Сочију такође сматрати једним од фаворита. За сада он нема велике победе, али има један рекорд, који није оборен: рекорд сочинске трасе, на којој ће бити одржана олимпијска такмичења у скелетону.

Григориј Шабанов,